Nettbutikk

article

Bornholm etter sjøørret 2011

Bornholm mars 2011 med Runar
Written by: runark
24.03.2011 12:18 
http://www.nfisk.no/desktopmodules/Blog/Images/feed-icon-12x12.gif

Tida går fort og ny Bornholm tur nærmer seg. Lørdag 26.mars drar 11 sjøørret fiskere fra en islagt Oslofjord til åpent Østerjø vann. I skrivende stund er det 3 gr. i vannet rundt Bornholm. Langt mer enn det vi hadde i fjor. Fluestenger har ikke blitt brukt gjennom en kald vinter, så gutta skal få årets første stang flex i møte med Bornholm sjøørreten.
På forhånd har vi hatt to hyggelige kvelder med fluebinding og bilder fra tidligere turer.
Flueboksene er fylt opp, hovedsakelig med Jiggy, CDC reker og Pattegris fluer i forskjellige farger, samt noen lokale Bornholm fluer. Ny flue i boksen i år er en Flatwing Clouser, tobis imitasjon i hvit/oliven på streamer krok. Går utrolig  fint i vannet og har perfekt synkehastighet for Bornholm kysten. Så får kommende uke vise om teori og praksis går hånd i hånd.
De som er med i år er Erland Granheim, Sjur Økland, Jørn Sanberg, Geir Ellingsen, Tommy Johansen, Lasse Gulbrandsen, Russel Jacobsen, Kjell Gustavsen, Ragnar Aaserud og Trond M. Loktu og undertegnende.
Så for vi håpe været er med oss i år. Fisk får vi, men hvor mange og store kan du lese om på bloggen som starter søndag sen kveld.

Knæk og Bræk
Runar Kabbe


DSC_0052

0791 (6)

 073

Søndag, 27. mars

Så var dagen kommet. Turen ned gikk strålende, praten gikk livlig og mila gikk unna.

Per ønsket oss velkommen med god varm dansk hilsen og en like god middag.

Han kunne også fortelle om svært tregt fiske. I uken som gikk ble det landet 18 sjøørret på x antall fiskere. Uvanlig dårlig til Bornholm å være.

Etter middag ble planen lagt for den kommende fiskedagen. Planen var enkel, alle 11 skulle til sydkysten og at bilen ble startet opp kl. 06.30.

Det var minus 1 grad på morgenen, det samme var det da vi steg ut av bilene på sydkysten. En liten sørvest bris var kald og fuktig. Vannet ble litt senere målt til 2 grader!!! Det skulle bli vanskelig. Lasse og Trond Magne klarte å overliste en hver på hvit/orange Jiggy før frokost kl 09.00. Begge halvblanke. Lasse sin ca 1,7 og Trond Magne ca. 1,5kg.

Etter frokost, ca 10.30 delte vi oss opp i to grupper fordelt på vestkysten og sydkysten. Etter et par timers fiske dro sørvesten seg på og bølgene ble for tøffe for oss. Vi hadde telefon kontakt og et par av gutta hadde hatt føling med et par fisk. Solen sto på fra en skyfri himmel, men vinden var iskald. Vi kjørte rundt på østkysten og prøvde en del plasser, men det ville seg ikke. Vannet var 50cm under normalen og superklart. Heller ingen marflo å se, men heller ikke temperatur for det.

Så dagen endte på to fisk, men vi håper på varmere vind og bedre forhold i morgen. Motivasjonen er det ikke noe i veien med. Bare det å få kastet litt er herlig etter en lang vinter hjemme. En del kasterust skal bort også.

I natt og i morgen tidlig kommer det hard vind fra vest, så da står vi opp til frokost og tar det derfra…………..

 
2011b

2011d

2011e

DSC_0055

DSC_0062

2011f

2011h 

Mandag, 28. mars

Siden vinden skulle bli hard gjennom natten og vi kunne dra oss fram til frokost kl 09, ble det et par irish coffe`å sove på. Ikke at det var nødvendig, men de satt godt.

Da vi dro ut etter frokost var det overskyet og kald vind fra nordvest, men hadde avtatt litt. Dagen ble litt Tour de Bornholm. Vest og sydkysten var bare å glemme etter nattens herjinger. Vi fisket oss gjennom nordøst og østkysten meter for meter. Vannet ble målt til 2grader og heller ingen byttedyr å se. Så hva skal sjøørreten inn mot land å gjøre er lett å tenke. Vi fisket hardt og byttet fluer og innlagte kaffepauser. Humøret er på topp selv når Bornholm viser seg fra sin tøffe side.

Gjennom dagen gikk vinden ned i styrke og vi fristet oss over til sydkysten for å sjekke. Dønningene kom tungt rullende, men vinden hadde stilnet helt. Vi skulle passe på der vi sto oppe på rullesteinene for det var lett å bli slått ned av dønningene. Noe jeg fikk erfare. Man føler seg litt hjelpesløs de sekundene det tar å komme seg på rett kjøl igjen.

Sammen med en vakker solnedgang fikk Geir en flott fisk på 2,7kg på en Pattegris. Det ble ikke noe bilde av fisken, da jeg var litt for lang unna dessverre, samt at jeg hadde nok med dønningene akkurat da.

Per serverte nydelig dansk hakkebøf, og med et par øl til ser vi bare frem mot en ny fiskedag med nye muligheter. I morgen er det tidlig opp. Vinden skulle komme dra seg opp til 10 sek.meter midt på dagen vest sørvest, så vi for utnytte morgenen best mulig. God natt. 


2011l

2011m

2011c

2011k

2011j

2011n

Tirsdag, 29. mars

Etter Geirs flotte fisk i går, samt at vinden la seg helt på kvelden var optimismen stor for at fiske skulle begynne å gå vår vei. Vinden skulle være spak i de tidlige morgentimer var værmeldingen.

Enkelt valg av fiskeplass, syd og vestkysten skulle avfiskes i morgenlyset før vinden skulle øke på rundt formiddag. Optimismen ble fort slokt da vi entret kysten, vinden var allerede frisk og dønningene likeså. Vi kunne ikke gjøre annet enn å dra på østsiden .Fa…

Ingen så eller fikk fisk på morgenøkta. Helt svart. Kaldt var det også.

Vi ble sittende ved frokost bordet lengre enn vanlig med påfølgende kaffe i sofaen i takt med økende vind. Det dro godt rundt Veronas hushjørner.

Halv tolv var vi igjen i bilene. Sørøstkysten ble fisket hardt og møysommelig uten en eneste sjøørret på 11 mann. Vi står på og jobber hardt i vinden, men noen ganger må man bare melde pass, 14-15 sek.meter vest-sørvest blir merkbart over det meste av øya. Å få seg en dusj før middag er sjelden vare på disse turene, men i dag kastet vi inn håndkle kl 18.

Det blir kjedelig lesning når det ikke skjer mer enn det gjør. Forholdene får vi bare ikke gjort noe med dessverre. Vi er heldigvis på en øy, så fluene kommer i vannet, men noe er definitivt feil med fisken om dagen. Jeg har ikke svaret, men det er ikke bare vanntemp nå. Virker som om sjøørreten bare står og sturer. Vel, fiske gir heldigvis ikke noen fasitsvar.

I natt skal vinden gå kraftig ned, faktisk helt ned i 3 sek.meter. Tror ikke det er tidsnok for en effektiv morgenøkt, men krysser fingre for fine forholt utover dagen. Middag nå.


2011q

2011r

2011o

2011p

2011u

2011t

2011v

 

Onsdag,30.mars

Beklager at gårsdagens rapport ikke ble lagt ut. Carsten og John kom innom Verona for å hilse på, så da gikk tiden fort med hyggelig prat og sene timer. Det er dessverre heller ikke så mye å melde herfra. Vi hadde gjennom dagen meget bra forhold. Vel, morgenøkten ble i tøffeste laget på sør og vestkysten etter gårdagens vind. Store dønninger slo inn og vi måtte trekke oss over på nordøst siden, hvor det ikke ble flex i stengene for noen.

Eter frokost var som sagt forholdene bra for fiske på syd og vestkysten. Lett farget vann og sløve dønninger, men det ville seg ikke. Vi delte oss i tre grupper og fisket beinhardt . Gruppen jeg fisket med utsatte og utsatte lunsjen fordi vi hadde så trua og hadde ikke ”tid” til mat. Ved middagsbordet på Verona kunne vi melde om bare en sjøørret. Russel fikk en farget på ca 1,7kg på en CDC reke. Han hadde også mistet en på Pattegrisen i grå farge.

2011x

 

2011w

 

2011æ

 

Torsdag, 31. mars

Vi dro alle til Hammeren for fiske før frokost. Dypere vann og klippekyst avbrutt av fine bukter med blæretang. En annen biotop enn det vi har fisket på tidligere i uka. Det var en svært så kald vind fra øst og tåka hang tungt rundt Hammeren klokka 06.00.

Siden vi var mange fisket vi raskt over store områder. Klokka 08.00 fristet varm kaffe og frokost mer enn stive kalde fingre og kjølige kropper.

Vinden dreide sørøst etter frokost og lå på 5-6 sek.meter. Noe som dro oss til sydkysten igjen, topp forhold. Denne gang var det jeg som fikk flex i klingen, ett heftig ett. Sjøørreten tok hardt på Pattegrisen så vannspruten sto. Den gikk dessverre av etter 8-10 sekunder, men moro så lenge det varte. Jeg så fisken godt 15 meter fram for meg, blank og flott, rundt de 2,5kg. Ekstra kjedelig å miste den siden det er så få fisk på kysten, men sånn er gamet.

Trond Magne var neste med bøyd stang, han måtte også løfte på capsen da fisken gikk. Flua var en Jiggy hvit/orange.

Klokka 14 møtte vi Per nede på Levka for en liten pølsefest og en bayer. Mat utendørs blir aldri feil. Sola tittet også fram og ga varme til kjølige fiskere.

Etter gode pølser tok vi de siste timer før middag på vestkysten. Vi var 5 fiskere som dro til Klympen. Fin sør-sørøst vind ga nye forhåpninger. Etter en times fiske ble det litt liv. Kjell fikk først en på 1,6kg, farget fisk og en veldig fornøyd fisker. Sjøørreten tok ti meter foran stangtoppen på en Jiggy hvit/orange. Sjur hadde ikke så lenge etterpå drag i flua 15 meter ut. Neste kast hogg 20 meter ut, så satt den endelig på tredje kastet, men enda lenger ut, så her var det helt tydelig flere fisk samlet. Den falt også for en Jiggy i samme farger som Kjell.

Vi dro tilbake til Verona for en god varm dusj før middag. I dag ble det servert spareribs som gikk ned på høykant. Per har alltid plenty av mat, så vi går aldri fra bordet sultne, men stønner oss bort i sofaen med en bayer.

I morgen er det meldt mye vind igjen fra vest. Allerede fra morgenen av skal det ligge på rundt de 12 met.sek. og økning utover dagen med vindkast opp i 18!!

Planen er derfor å stå opp til frokost, deretter fiske på østkysten. I morgen er også siste fiskedag så vi krysser fingre for noen blanke flotte fisk.   


2011y

2011ø

2011å

2011z

Fredag, 1.april

Vinden kom dessverre. Allerede da jeg la meg i 23. tiden dro det godt ute. Vi hoppet over fiske før frokost pga vinden. Eneste siden å fiske på var østkysten og ned til Skansen, sørøst.

Siste dagen og høye skuldre. Fisket har ikke vært vanlig Bornholm standard gjennom uka, så en fin avslutning hadde vært fint. OG DET BLE DET! Vi avsluttet med 7 fisk, Tommy, 2,8kg farget. Geir 3,7kg, halvblank. Erland 2,2 og 2kg, fargede. Trond Magne 2kg, farget. Sjur 2,2kg, blank. Runar 3kg, halvblank. Vi mistet et par også. Alle tok på Jiggy, hvit/orange. Jeg trodde jeg hadde fått dagens største, men det var Geeeir…..(intern humor)

Det ble trangt om plassene. Vinden var rundt de 15-16sek.meter vest nordvest, så ingen andre heller fikk fisket syd og vestkysten. Stemningen rundt bordet var merkbart bedre enn tidligere kvelder og biffene til Per var en flott avrunding på en flott uke.

Vi har fisket hardt og virkelig stått på. Hvorfor fisket har vært dårlig er det nok mange teorier på. Carsten sin Hegre teori er skremmende, men håper å få noen svar på det når sjøørreten trekker tilbake til gytebekkene. I dag har det vært langt varmere, selv med mye vind. Vanntemp lå på 3-4 grader på forskjellige steder. Første fiskedag var det bare 2grader. Det ble observert noen få reker og marflo inne ved land i dag, så de er på vei fra vinterdvalen. At nesten alle fisk var fargede for den kalde vinteren og lite mat ta skylden for.Alle fiskene ble satt tilbake på riktig vis.

Fiskeutstyret får kjørt seg på Bornholm. En ukes fiske der er mange dagers bruk her hjemme. Et par stenger knakk under uheldige omstendigheter. Ingen lekke vadere. Vi ble påminnet hvor viktig det er å ha fiskebriller på. En av gutta fikk en hissig Jiggy midt i glasset så det sprakk. Uten brillene ville den ha gått rett i øyeeple med et utfall jeg ikke tør tenke på.

Gutta har bidratt til at det har vært en strålende uke, godt humør og forståelse for været. At alle vil tilbake til Bornholm er beste tilbakemelding.

Takk til Verona som gjør alt de kan for at vi har det godt. Gleder meg til neste år!!

 

Runar Kabbe


2012a

2012b

2012c

2012e

2012f

2012g

2012d 

 

Trackback Print

Location: Blogs http://www.nfisk.no/desktopmodules/Blog/Images/folder_closed.gifNordisk Fiskeutstyr's Tur-Blogger

13 comment(s) so far...

http://www.gravatar.com/avatar/ffd97e20b4eea99e7a71dd91f1718f9e?s=48&r=G&d=http%3a%2f%2fwww.gravatar.com%2favatar%2fb6267c6fe44b457964aed2218e3ef8fe%3fsize%3d48

Re: Bornholm mars 2011 med Runar

"men noe er definitivt feil med fisken om dagen. Jeg har ikke svaret, men det er ikke bare vanntemp nå. Virker som om sjøørreten bare står og sturer. Vel, fiske gir heldigvis ikke noen fasitsvar".

Det handler om å gi seg selv de aller beste odds når man planlegger tur! Et lite blikk på "Huggtabellen" viser at det "dårlig fiske" hele denne uken - kanskje noe av forklaringen ligger her?
Heldigvis snur det til helgen, og da kommer vi nedover:-)

By hannyh on   30.03.2011 11:08

http://www.gravatar.com/avatar/aff0b0a1702d6431e360140f65a43048?s=48&r=G&d=http%3a%2f%2fwww.gravatar.com%2favatar%2fb6267c6fe44b457964aed2218e3ef8fe%3fsize%3d48

Re: Bornholm mars 2011 med Runar

Kommentarer jeg har hørt fra Dansker selv er: " store problemer i næsten hele Dk med en inovasiv alge der hedder Pseudochantonella der fjerner ilten fra vandet og derfor flygter fiskene fra de ramte områder..."
Vet ikke om dette gjelder Bornholm, men sjekk ut denne.
www.123nu.dk/lystfiskeri/forum/forum_posts.asp?TID=39331&PID=347667

Satser
på at fisket er bedre til vi ankommer Bornhom til uka.

Ø

By OrjanM on   30.03.2011 17:55

http://www.gravatar.com/avatar/aff0b0a1702d6431e360140f65a43048?s=48&r=G&d=http%3a%2f%2fwww.gravatar.com%2favatar%2fb6267c6fe44b457964aed2218e3ef8fe%3fsize%3d48

Re: Bornholm mars 2011 med Runar

Kommentarer jeg har hørt fra Dansker selv er: " store problemer i næsten hele Dk med en inovasiv alge der hedder Pseudochantonella der fjerner ilten fra vandet og derfor flygter fiskene fra de ramte områder..."
Vet ikke om dette gjelder Bornholm, men sjekk ut denne.
www.123nu.dk/lystfiskeri/forum/forum_posts.asp?TID=39331&PID=347667

Satser
på at fisket er bedre til vi ankommer Bornhom til uka.

Ø

By OrjanM on   30.03.2011 17:56

http://www.gravatar.com/avatar/aff0b0a1702d6431e360140f65a43048?s=48&r=G&d=http%3a%2f%2fwww.gravatar.com%2favatar%2fb6267c6fe44b457964aed2218e3ef8fe%3fsize%3d48

Re: Bornholm mars 2011 med Runar

Kommentarer jeg har hørt fra Dansker selv er: " store problemer i næsten hele Dk med en inovasiv alge der hedder Pseudochantonella der fjerner ilten fra vandet og derfor flygter fiskene fra de ramte områder..."
Vet ikke om dette gjelder Bornholm, men sjekk ut denne.
www.123nu.dk/lystfiskeri/forum/forum_posts.asp?TID=39331&PID=347667

Satser
på at fisket er bedre til vi ankommer Bornhom til uka.
 

By OrjanM on   30.03.2011 17:58

http://www.gravatar.com/avatar/58c6470bce2b62bb502425359bbd199f?s=48&r=G&d=http%3a%2f%2fwww.gravatar.com%2favatar%2fb6267c6fe44b457964aed2218e3ef8fe%3fsize%3d48

Re: Bornholm mars 2011 med Runar

Skjipt og se att det ikke blir noe stor fangst på gutta der nede. Er altid moro når når folk fått tatt en real fangst. Jeg skal selv ned ditt den 17 april. Håper på nydelig forhold med fin pålands vind og mye sol.

By Jim on   30.03.2011 20:54

http://www.gravatar.com/avatar/a00c84f1031d0d10b2072a9d06415046?s=48&r=G&d=http%3a%2f%2fwww.gravatar.com%2favatar%2fb6267c6fe44b457964aed2218e3ef8fe%3fsize%3d48

Re: Bornholm mars 2011 med Runar

Hej fiskevenner !

Jeg har fisket på Bornholm i 45 år, og har aldrig oplevet et så dårligt kystfiskeri efter havørred, som vi har lige nu.

Før i tiden fik vi masser af fisk på trods af koldt vand, kulde, is og sne, så den tror jeg ikke på.

De alger, som hærger i Jylland og rundt om Fyn's kyster, ser vi intet til p.t. - vandet er fint og klart, som det plejer at være, så den tror jeg heller ikke på.

De seneste 4-5 år har vi mærket er klar nedgang i antallet af fisk, og jeg tror problemet ligger et helt andet sted - nemlig oppe i vore åer.

Bestanden af skarv og fiskehejrer er øget betydeligt og især fiskehejren toller på yngelen i åerne hele sommeren, hvor vi har meget lidt vand. Jeg er bange for at hele årgange mere eller mindre forsvinder, og det er det vi begynder at mærke effekten af nu.

Det er dog helt min egen teori uden understøttende beviser og jeg beder til at jeg tager fejl !!

Vi skal for første gang i mange år have lavet en bestandsanalyse i vore åer i maj/juni, så må vi se hvad den fortæller.

Jeg vil ønske for jer, der endnu ikke har besøgt Bornholm, at fiskeriet vil blomstrer sammen med det kommende forår, men jeg har mine tvivl !

skitt fiske - Carsten www.angelguide.dk

By Carsten Andreasen on   31.03.2011 08:12

http://www.gravatar.com/avatar/6a0eac670f54da6681dd44f75e571226?s=48&r=G&d=http%3a%2f%2fwww.gravatar.com%2favatar%2fb6267c6fe44b457964aed2218e3ef8fe%3fsize%3d48

Re: Bornholm mars 2011 med Runar

Godt å høre at det er liv i dere, begynte å bli bekymra for om dere hadde blåst på havet hele gjengen.
Fy f..n, 18 m/s vind er i drøyeste laget, ser det er meldt godt med vind utover i neste uke også når vi skal ned. Men kult å se at det gir resultater når dere trosser forholdene!

By Alexander Smerud on   31.03.2011 23:11

http://www.gravatar.com/avatar/740a715dfbb78a1cfcd8ea6ce7e635a6?s=48&r=G&d=http%3a%2f%2fwww.gravatar.com%2favatar%2fb6267c6fe44b457964aed2218e3ef8fe%3fsize%3d48

Re: Bornholm mars 2011 med Runar

Må si jeg er dypt imponert over utholdenheten til ihuga sjøørretfiskere. Er redd det hadde blitt ren kroferie på meg under slike forhold. Tututututuborg og Cacacacarlsberg osv.

By JB on   01.04.2011 13:41

http://www.gravatar.com/avatar/58c6470bce2b62bb502425359bbd199f?s=48&r=G&d=http%3a%2f%2fwww.gravatar.com%2favatar%2fb6267c6fe44b457964aed2218e3ef8fe%3fsize%3d48

Re: Bornholm mars 2011 med Runar

Man må huske att det finnes ikke "dårlig" vær. kun dårlige klær ;)
Og moralen er jo ett selvfølge, jeg kommer til og fiske uannsett vind og vær når jeg skal ned. Den som intet fisker får ikke noe heller.

By Jim on   01.04.2011 19:56

http://www.gravatar.com/avatar/58c6470bce2b62bb502425359bbd199f?s=48&r=G&d=http%3a%2f%2fwww.gravatar.com%2favatar%2fb6267c6fe44b457964aed2218e3ef8fe%3fsize%3d48

Re: Bornholm mars 2011 med Runar

Gratulerer med en fin avslutting på uka gutta :) Kult og se att det kom opp mye stort den siste dagen. Kjenner jeg får bare enda mer FEBER nå! Bare 15 dager igjen til jeg selv står der nede og kaster ut jiggy'en. Takk får en fin blogg og fine bilder :) Hilsen en ivrig leser og fisker :)

By Jim on   02.04.2011 10:27

http://www.gravatar.com/avatar/aff0b0a1702d6431e360140f65a43048?s=48&r=G&d=http%3a%2f%2fwww.gravatar.com%2favatar%2fb6267c6fe44b457964aed2218e3ef8fe%3fsize%3d48

Re: Bornholm mars 2011 med Runar

Ja nå ser det jo bedre ut med fisket. Kjempeflott blogg Runar.
At vannet er blitt varmere er jo klart en fordel.
Vi gleder oss til å få prøvd oss selv til uka.

By OrjanM on   02.04.2011 11:11

http://www.gravatar.com/avatar/e821a6d9e34a355bb89fdedea9fc4227?s=48&r=G&d=http%3a%2f%2fwww.gravatar.com%2favatar%2fb6267c6fe44b457964aed2218e3ef8fe%3fsize%3d48

Re: Bornholm mars 2011 med Runar

Tilbake i Oslo, gikk greit hjem. Uka gikk styggfort. Takk for tilbakemeldingene og lykke til med Bornholm fiske til dere som skal nedover. Stå på, håper dere for gode forhold! Takk for dine tanker rundt sjøørreten Carsten. Spennende med bestandanalysen.

Runar

By runark on   02.04.2011 22:44

http://www.gravatar.com/avatar/00a078bc4f9c40c5bea96a5413b2f529?s=48&r=G&d=http%3a%2f%2fwww.gravatar.com%2favatar%2fb6267c6fe44b457964aed2218e3ef8fe%3fsize%3d48

Re: Bornholm mars 2011 med Runar

Hjemme etter en lærerrik uke på Bornholm.
Turern har vært meget hyggelig men en fanktastisk gjeng og masse god mat.
Fiske har ikke alltid gitt uttelling i antall fisk men som førstereisenede har det alikevel vært masse og lære.
Gleder meg allerede til nye muligheter til og få fisket på Bornholm.
Stort takk til Runar hos Nordisk

Trond M