Nettbutikk

article

Oppsummering/Erfaringer vedr. Utstyr på Sør-Amerika-tur

Oppsummering/erfaringer mht. bruk av Utstyr på Patagonia-turen.

Written by: gormb
08.03.2012 17:49 
http://www.nfisk.no/desktopmodules/Blog/Images/feed-icon-12x12.gif

Litt om erfaringer fra en drøy måned på fluefiske-reise-opplevelse i Patagonia (Argentina og Chile) vinter 2012.

Tenkte det ville være greit å dele litt erfaringer om hva jeg trengte og brukte av det jeg pakket / tok med meg på Patagonia-turen.
Jeg dro med tanke på å reise en del rundt for å se samt oppleve området i tillegg til å samle erfaring om fiske-steder og -muligheter. Derfor var mitt opphold basert på å leie "nattrom", ikke å campe. Pakkingen bærer derfor preg av det.
I etterhånd vet jeg at det ville faktisk vært nær sagt like bra, og langt billigere for meg å campe. Og jeg ville hatt mange flere gode overnattingsmuligheter å velge mellom som ville spart meg for ekstra kjøring til nærmeste by/sted. Det finnes flotte campingplasser med alle de fasiliteter man trenger nær sagt "over alt". Selv på de mest fjerntliggende og eksotiske steder!
Så neste gang skal sannsynligvis telt og camping-utstyr med!
    
I første artikkel tok jeg for meg de av reiseforberedelsene som gjaldt booking etc., men lite om utstyr, klær og annet, så det får du her:

Pass, vaksiner, penger:
Du må ha med pass, og det bør være av den nye "elektroniske" sorten for å spare deg for ekstra behandling ved grensepasseringer etc. Visum trenger du ikke. Passet trenger du i tillegg ved innsjekking på hoteller og ved veksling av penger. Jeg har vanligvis også med et litt forminsket fargekopi av den relevante passiden min i lommeboken når jeg er "på farten" der borte. Det dekket mitt "lokale behov" for ID-papirer.
Vaksiner: Det er ikke krav om ekstra vaksiner om du skal til Patagonia, men pass på at du har "gyldige" stivkrampe og hepatitt-vaksiner. De varer lenge, og bør tas.
Penger: Argentinske og Chilenske peso samt Brasilianske reals kjøper du der borte når du ankommer. Skal du ha med deg penger er både (norske kroner), Euro og US-dollar ok reservevaluta men ganske unødvendig. Det er bankautomater nok til at du ikke har noe problem der borte. Sørg for å ta vare på kvitteringer slik at du dekker det beløpet du vil veksle tilbake av lokal valuta når du skal hjem igjen. Uten dokumentasjon for at du har kjøpt lokal valuta får du ikke vekslet den tilbake i utenlandsk valuta når du drar. Og peso får du ikke vekslet når du kommer hjem -  den kan godt være 15 - 20% mindre  verd når du kommer tilbake neste gang!
Jeg hadde med usd 1.500 i cash. Leiebilfirmaet ga meg 10% ekstra-rabatt hvis jeg betalte cash i usd, og min Fiat Fire kostet meg 975 usd for de 23 døgn jeg hadde den (da inkl forsikringer med selvassuranse ca 7.000 og 10.000 nok avhenging av skadeansvar). Et par hoteller ville gjerne ha dollar, og Arroyo Pescado ville ha betalt i dollar (100 / dag).
For et par år siden var det langt større lokal interesse for å ta seg betalt i USD enn jeg opplevet nå. Så lokal valuta går flott, og fås i bankautomater "over alt" på et vanlig norsk bankkort.
Fiskeavgift: Du kjøper fiskelisens for hele Patagonia når du kommer bort. Det er "et must" der borte og brukes som ID papir for flere av stedene med "spesielt fiske" som f.eks. i Arroyo Pescado og Lago Wilmanco. Skal du være et par uker må du ha års-lisens som p.t. koster 480 argentinske peso, ca nok 600. Jeg ble sjekket av lokale "rangers" på selv ganske bortgjemte steder en håndfull ganger i løpet av mine 4 uker .  

Klær:
Pustende vader. Det er stort sett varmt om dagen (25C+), men skiftet til sludd på to timer da jeg fisket Laguna Wilmanco ved Esquel. Neopren-vader blir for klamt og varmt. Jeg brukte Redingtons nye Sonic vader m/ glidelås - og tok med en ekstra fordi jeg visste jeg skulle gjennom mye tøff krattskog (se bl.a. artikkel om rio Manso og Lago Hess). Det ville holdt med en, og lappesaker hadde sikkert dekket meg Ok om jeg hadde fått et "pinch-hull" i den ene Sonic'en jeg fikk bruk for. Den tok mye "juling"; torner, samt "kravling opp" høye tornekledde skrenter/bredder når det ble for dypt å vade videre ned en elv, og etter en måneds intensiv bruk nøler jeg ikke med å anbefale den. I tillegg er det særlig praktisk med glidelås for "eldre herrer" og i varmt vær. Pass bare på å trekke glidelåsen HELT ned når den ikke er HELT oppe, ellers går glidelåsen fløyten!. Husk vadebelte!
Du får kjøpt pustende vadere der nede, men det er like dyrt/dyrere som/enn her hjemme, og det er langt mellom butikker hvor du finner kvalitetsvadere som Patagonia eller Simms.
Tynn ull undertrøye eller Patagonias R1 pullover med Redingtons Gasparilla fiskeskjorte utenpå, samt Patagonia R1 bukse under vadebuksa, og de tykke grå ullsokkene til SAFA på bena var mitt standard-fiske-antrekk. Fordel med Patagonias klær er at de er spesielt godt egnet til "ekstrembruk"; pustende, lette og varme, og trenger bare et vann-/vindtett "shell" når vind eller regn setter inn.
Redingtons Gasparilla skjorte har flotte store lommer til utstyr (er egentlig en Columbia-sportswear skjorte), mesh-innlegg i rygg og med alle detaljer du trenger, og den tørker "på et blunk".
Når vinden kom hadde jeg en Patagonia Deep Wading jacket; lett, pustende og helt vind-og vanntett.
Alle vi "her på Nordisk" bruker Patagonia når vi skal ha klær!   ...

Når jeg ikke fisket hadde jeg Redingtons Zip-off pants og en Redington Gasparilla langermet skjorte med t-skjorte under, samt en Patgonia Rain-jacket/-shell for vindforhold og/eller en Patagonia R3 jacket for kjølige kvelder. Sandaler på bena når jeg ikke hadde på vadere. (+ Sevfølgelig div. strømper, undertøy, lommetørklær og t-skjorter). I løpet av den måneden jeg fartet rundt der nede hadde jeg ikke trengt noe annet enn dette. "Bukse og Jakke" er helt unødvendig.
Det er "Lavarias" / vaskerier på de fleste større steder (fordi vaskemaskiner ikke er standard husholdnings-utrustning der nede), og du får vasket klærne dine billig og raskt. En komplett vask av alt mitt etter en ukes tid tok 8 timer (inn om morgenen og hentet om kvelden) og kostet totalt ca nok 60. Det var mer enn en full maskin.

Fiskesaker:
Jeg tok med følgende stenger: en #7, en #5, en #4 og en #3. Treer'n brukte jeg ikke. Femmer'n ble mest brukt fordi det var endel vind, og fordi det stadig er 4-5kg's rugger "around". Firer'n blir da for bruk i stille vær samt som reserve om 5'ern brekker. 7'ern brukte jeg i Chile samt i Boccaen til Corvocado/Lago Vinter og et par andre steder hvor jeg visste det gikk opptil 10kgs fisk- Selv om det er sjelden de dukker opp så kan det jo hende....
Flyteliner på alle sneller, og korte, raskt-synkende polyleadere som ble satt på der det var strie steder, eller der jeg skulle ned.
Fluer jeg tar med neste gang er:
chi (123)
For tørt: små mygg 16-20 med gode flyteegenskaper og som er lette å se. Det er mange arter som svermer, og min erfaring var at det var de små som var mest attraktive, liten størrelse syntes viktigere enn form og farge. Gresshopper med hvite gummibein, brukes også ved liten nymfe/opphenger-fiske.
Streaking Caddis # 8
Vått: Nymfer med gullhode og gjerne hvite gummibein i str #10-14; Hareøre og Copper Johns.
Streamers # 2 - 8 med og uten gullhode og gummibein samt flash. Oliven Streamer er de mest benyttede fluene lokalt. (NB: Hvite Woolybuggers #2 i Corvocado-Boccaen :-))
Du kan fiske mye tørt, men er avhengig av gode flyteegenskaper pga vind og strøm, så ta med rikelig med flytemidler. Jeg opplevet at Tiemco dip-flaskene mine begynte å lekke i korken etter et par dagers bruk, så pass på...
Du får kjøpt fluer rundt omkring der nede, men utvalget er ofte ganske begrenset og fluene er slett ikke billige. Mye av det du får kjøpt er laget av selger.

Annet:
Det er vanskelig med kart i Patagonia, og kartene stemmer ikke alltid overens med terrenget slik du er vant til i Norge. Kjøp de beste kartene du finner her før du drar.
GPS. Mitt viktigste "verktøy" utenom rene fiskesaker.  Jeg hadde med en Garmin 60CX som var lastet opp med et kart over Sør-Amerika på nettet før jeg dro. Det holdt godt, og sparte meg for masse unødvendig bilkjøring og gåing (pga. manglende "stedsans" - du er på sydlige halvkule, og solen står i nord midt på dagen). Jeg synes jeg har ok retningssans her hjemme, men når det er overskyet der nede og du er ute i buskaset uten stier eller skilt eller kjører mil-etter-mil på en flat og øde Pampas, da ble nord/syd et "virvar" for meg- og nok også for mange andre. Det en meget mangelfullt med skilting, og ofte svært vanskelig å finne frem - og når jeg hadde "buksert" (vet nå godt hva ordet er avledet av - tornebusker og opprevne klesplagg! :-)) meg frem til en elv - ofte enda værre å finne tilbake til bilen. For den krattskogen du møter der nede er ganske annerledes enn det du er vant til her hjemme! Mye tettere, med en blanding av bambus og tornebusker som man minnes lenge. Og med stier som synes oppgåtte og store inntil de plutselig forsvinner gjennom små tunneller i tornekrattet og viser seg å ha vært villsvin-/dyretråkk i stedet for den "menneske-stien" du antok det var. Med en GPS ser du avstand og retning til både bil og elv/sjø selv om du er i "den tette krattskogen du ofte er i der nede". Uten blir du ofte gående i ring, eller går feil -- om du da ikke velger å gå "dit alle går".
Kamera, selvfølgelig, og kanskje kikkert. Førstehjelpssaker.
PC med nødvendige kabler - kontakter der nede passer til våre stikk-kontakter og de har 220V som oss. De fleste hoteller med respekt for seg selv har Wi-Fi slik at du får kode og kan koble PC'en til internet. Det er imidlertid ofte problem med den lokale serveren, og linjene er langsomme.
Mobiltelefon. Skal du være der nede en stund, stikk innom en lokal teleforhandler og kjøp et lokalt SIM-kort. Det er ikke dyrt, og almen telefoni er i tidlig fase med god konkurranse, så det finnes en masse flotte tilbud. Ellers virker Skype Ok via telefon eller PC. Riktignok uten Video-delen. Til video er systemet der nede for tregt. 
En god stor kniv med relativt bredt blad (liten Samekniv er fott - nb pakkes i den bagasjen du skal sende!), og en "Swiss"-lommekniv med verktøy / korke- og skrutrekker. Pluss en god liten knipetang som kan bite av kroken du får i kinnet, nakken eller et annet sted. (Det blåser ofte litt mer enn du er vant med og er "fort gjort"!).
Vann på flaske får du kjøpt overalt der nede - bra og billig.

Koffert/bag/sekk:
Jeg hadde en 120 liters blå Patagonia Black hole Duffelbag med et oransje og rødstripet koffertbånd rundt som min "sendte bagasje"
49350_425_MERCH149350_602_OM9_OM49153_FEA_007A1
, og en Patagonia Stromfront pack samt en liten håndkoffert med PC som håndbagasje. Standard flyvekt på innsjekket bagasje på "cattle-class" er 23 kg . Duffelen var ideell for hele min tur. Den er relativt lett, er i vanntett, i tøfft/hardført materiale og tar akkurat de 23 kiloene du kan ta med. Da er den full. Plus at den, særlig med rødt bånd, er lett å kjenne igjen på samlebåndet. Jeg kjøpte tre plastbokser med lokk på IKEA, pakket fiskesaker (fluer, sneller, rekvisita) og tekniske ting i dem og la dem i bunn av bagen. Derpå mine fire 9fots 4-delte stenger som fikk plass anføttes i ett stangrør oppå plastboksene, og danderte dette med klær etc. rundt. Duffelbagen har ryggsekk padding og remmer og fungerer utmerket som en vanlig ryggsekk når du forflytter deg. Den har store hemper i glidelåsene slik at de kan låses med f.eks. kodelås, og når du legger den "baki" bilen kan hele toppen åpnes med glidelås og du har enkel tilgang til det meste uten å måtte grave og kullkaste alt.
Stormpacken tar 25 liter og er helt luft- og vanntett når glidelåsen trekkes igjen. Dvs. den fungerer også som et "livbelte" når du ferdes "alene" nedover et-eller-annet-fjerntliggende vassdrag! Viktig. Skal du (må du..) over en litt-for-dyp-renne i elven du er i og det er vanskelig å gå tilbake oppstrøms (du vet slikt skjer..), så bruker du Stormpacken som flytering for å berge deg. Du tar dem på deg slik at sekken er over maven, legger deg mot vannet og tar "et laaaangt steg" over! Nesten for bra til å tro!

Har du spørsmål så ta kontakt. Vi deler gjerne det vi vet.