Nettbutikk

article

Sør-Amerika 2012 - Rio Pico, lago Vinter, Corvocado, Futaleufu, Limay

Rio Pico - lago Vinter - Corvocado - Futaleufú - Limay


Skrevet av: Gorm Bjercke

Fra Coihaique til Rio Pico, lago Vinter, Corvocado og Futaleufú. Øde og langt....
Nordøstover fra krysset ved Alto Rio Sanguerr, gjennom Pampa Apeleg kan du enten kjøre den korte 11 mils grusvegen ut til ruta 40 (hypotenusen) eller ta det (de to katetene) som på mitt kart var hhv. 65km og 110km - men asfaltert til samme kryss på R-40! Og med flott- og ikke-hullete asfaltdekke etter "dager" på dårlig og meget støvete grusvei var jeg ikke i tvil. Kateter x 2 og asfalt. Og så meget stillere det er å kjøre på fast dekke, selv om det viste seg at den ene kateten som på kartet var 62km på mitt speedometer ble 115km og den andre var 135 km så gikk det ganske raskt. Fiat'en var langt fra ønskedrømmen på fjellveier, men på disse pampasveiene holdt den i lange baner ... - og så fort gikk den...
  esq (17)


Nordøstover fra krysset ved Alto Rio Sanguerr, gjennom Pampa Apeleg kan du enten kjøre den korte 11 mils grusvegen ut til ruta 40 (hypotenusen) eller ta det (de to katetene) som på mitt kart var hhv. 65km og 110km - men asfaltert til samme kryss på R-40! Og med flott- og ikke-hullete asfaltdekke etter "dager" på dårlig og meget støvete grusvei var jeg ikke i tvil. Kateter x 2 og asfalt. Og så meget stillere det er å kjøre på fast dekke, selv om det viste seg at den ene kateten som på kartet var 62km på mitt speedometer ble 115km og den andre var 135 km så gikk det ganske raskt. Fiat'en var langt fra ønskedrømmen på fjellveier, men på disse pampasveiene holdt den i lange baner ... - og så fort gikk den...
 
De siste 8 milene før Rio Pico er det vegarbeider og du greier ikke mer enn vel 50 i snitt, men det er vakkert landskap; tørt og sol i Argentina, og skyer og nedbør ved grensen til Chile ikke så veldig langt unna

I Rio Pico bar det rett til turistkontoret, dvs "torget" (stedets rundkjøring, hvor det helt som vanlig lå en tømmerkiosk som var åpen med turisthjelp fra 08.00 til kl 21.00). De ringte til den kontakten Sebastian hadde gitt meg samme morgen - og det var til stedets GUIDE, Señor Arias. og sannsynligvis fordi jeg visste hvem det var ble jeg hentet av Goyo Arias etter 5 min, escortert til-, og innlosjert i et flott eget hus. Rio Pico er et lite sted:-).

Señor Arias sr.  var bortreist da jeg kom, men sønn Goyo ordnet alt jeg behøvet, og om kvelden traff jeg heldig nok Justin Witt som bodde i huset ved siden. Han er amerikaner av europeisk avstamming, gift med en argentiner, og han skal du kontakte om du skal til Rio Pico og ikke får tak i Ariasene.
Ble invitert til night-cap og fikk masse gode råd av Justin, og bestemte meg for at her må jeg prioritere litt så jeg dropper å fiske i elven Rio Pico denne gang. For elve-fisket bør du ha guide med båt.  Justin viste bilder fra dagens opplevelser, og det "formelig fløt" med 5 kiloser , så jeg kommer heller igjen til ham og fisker elven på rett måte en gang.

Denne gang drar jeg heller direkte til en av de 5 berømte sjøene i området i morgen, og tar så fjellvegen forbi lago Vinter fisker den berømte Boccaen til rio Corvocado, drar over fjellet på grusvei ned til Corvocado og videre til Trevelin, den gamle walisiske landsbyen. En "god dagsmarsj".
Og av de fem sjøene er det lago Tres (treer'n) som gjelder. Der skal du fiske fra klippen i den syd-vestre delen. Du står et par meter over vannet og spot-fisker på store saker:-).
Hanegalet kl 06.10 passet meg derfor utmerket med tanke på en lang tur med mange agenda-punkter i løpet av dagen.

Varm, god dusj, standard-frokost med hvitt brød, ost, te og juice og så avsted. Betaling skjer bestandig når du ankommer her borte. Nydelig morgen --- etter en halvtimes kjøring kom jeg til vegskillet og fant at jeg hadde bommet på vegen til lago 3 og var kommet til 4'ern og 5'ern i stedet!.

1 og 1/2 times kjøring til jeg var tilbake til samme punkt om jeg sto på at jeg skulle se 3'ern? Nei. Det "gidder jeg ikke". Det får heller bli en annen gang. Derfor bar det "rake vegen" videre til lago Vinter gjennom et fascinerende landskap - og det synes godt på været at man er ved grensen til Chile.

Halve lago Vinter ligger i Chile. Der heter den lago Palena. Sjøen ligger ca 950 moh og fylles med brevann. Den er stor og kald; det er vakkert her; det er stor fisk her, og du kan fråtse i naturopplevelser.

Et flott feriemål enten du vil fiske, gå fjellturer eller bare være i fred og ro midt i naturen. Det er en moderne lodge her oppe hvor du bor meget bra i egen hytte for for ca 350 peso (nesten 500kr) natten inkl. stor og god frokost. Og du kan leie guide med speedbåt og alt utstyr du trenger for trolling og/eller stangfiske inkl. mat/drikke for 750 peso (vel 1000 kr) for en full dag. Slett ikke ille sammenlignet med mange andre tilsvarende steder.

Men Justin hadde latt falle en bemerkning om at det var en spesiell kulturell opplevelse jeg kanskje ville sette pris på her oppe. Et østrrisk/russisk ektepar som drev en campingleir og som i tillegg produserte vodka!
Og dit dro jeg selvfølgelig. Der bodde Nikita og hennes russer-greve. De var begge på "min alder"; han kanskje et par år eldre. De driver campingleiren ved Lago Vinter, hvor hun også produserer vodka, om "vår vinter", og så bor de her i Europa om "vår sommer". Jeg var første nordmann de hadde hatt på besøk; de var henrykte over å kunne snakke tysk samt få nyheter fra Europa - og vi smakte og smakte, pratet lo og smakte litt til. Det var jo et utall av gode varianter. Absolut Vodka har absolut et og annet å lære av Nikita. Hennes vodka er basert på en lokal sopp, og når du dikker den minner den om sake - men er altså 40% og ikke et-par-og-tyve%...
Ble nok litt lenge....., men det var som sagt mange varianter å dekke samt at de hadde leilighet i Buenos Aires. Så innen vi var "ferdige" hadde jeg i tillegg til betydelige mengder vodka fått fullt opplegg med egne kontakt-personer for mitt B.A.-tango-opphold på hjemvegen.
Som dere ser er ikke fabrikken akkurat prangende, men her er det slik at "skinnet bedrar" :-)

Så da jeg kom til Boccaen, lago Vinters utos i rio Corvocado, var jeg absolutt i stor fiskeform.  Alt var nydelig... På med hvit Woolybugger - spesialråd fra Justin - Og jeg fikk fisk! - ikke en 10 kg's riktignok, egentlig "alt-for-liten", men "det beit" - og jeg har fått fisk i "Boccaen"! Fisket meg så nedover Corvocado et stykke. Det er bevokst langs bredden, men kan fiskes på mange (nok) steder. Den kan godt vades - med stav -  på denne tiden av året, og er en aldeles flott elv å fiske i. Kaldt, klart og ikke spesielt næringsrikt vann helt her oppe ved sjøen gjør imidlertid fisket vanskelig, og skal du ha de store 10 kg'sene som kommer ned fra sjøen for å beite i elven så skal du hit i begynnelsen på april.

Så bar det videre på grusveg over fjellovergangen (vegen er for liten til å finnes på hovedkartet over, men er på spesialkartet for Rio Pico) og ned mot byen Corvocado. Du er oppe i 1300 moh, naturen er formidabel og det er stort sett annet enn møtende biler du treffer på / må passe deg for.. Litt lenger nede i dalen treffer du på rio Corvocado igjen, og her er den flott. Lett tilgjengelig fra veien, men for dyp å vade og for bevokst langs bredden til å få et meningsfylt fluefiske. Igjen en elv hvor du er avhenging av guide med båt, eller medbrakt/egen båt!

Så en kort natt i Tevelin.
En koloni fra Wales slo seg på begynnelsen av 1800-tallet ned i Trevelin og bygget en stor vanndrevet mølle som etterhvert ble viden kjent som stedet der man fikk sitt korn malt. Der fantes kvegdrift, mat, orden og velstand. Og idag er det hele blitt et museums-sted som argentinere har på sitt "turistbesøk-kart"
Her bilde av møllehuset som idag er museum, og hvor du kan tro du er på et skandinavisk folkemuseum. Samme gamle kaffikverner, bestikk/servise, mangler, veggklokker og strykejern som "vi" har...

Men når du er her er det rio Futaleufú som er "stedet". Rio Grande på lokal-munne, men den virkelige Rio Grande ligger på Illandet, så for fiskeinteresserte er det rio Futaleufú. En nydelig elv hvor du igjen er avhengig av guide eller båt - eller kjenner noen som har lodge ved elven og lar deg fiske "fra trammen". - For her er det ganske "sivilisert" i forhold til de fleste andre elver jeg har besøkt.
Jeg hadde fått en kontaktadresse fra venner i Norge, men de var bortreist på ferie, så etter en "lokal lunch"

prøvde jeg nå elven via diverse småveger og over jorder, men rett bortenfor her ligger'n, og buskaset langs elven var alt for tett til å gi noen mening for mitt fiske. og selv om jeg lette var det ikke noe sted hvor man kunne få en Ok baksleng i nærheten. Men inn her (under) et par km lenger ned mot Chile, og etter et hyggelig møte med en "hacienda-eier" hvor jeg hadde fremført at jeg kom langt borte-fra og gjerne ville ta et par kast før jeg dro, så ble jeg vist til hans fiskested og "versågod"..

Nydelig elv, nydelig natur - og flotte fisker...

Da var (også) det  "Prøvet og Erfart" - og så bar det tilbake til El Bolson. Denne gang til hotel "luz de Luna". Et utmerket valg. Bodde i 3. etg med egen balkong med utsikt over fjellene i syd-øst og alt du ønsker av bad/dusj, internett-tilgang og nærhet til sentrum. Samt ute-arbeidsbord i skyggen under trærne. Flott å kunne "ramle ned" på et slikt sted etter å ha "rast rundt" egentlig litt for lenge..
 
El Bolson er iferd med å bli "turistbyen" i denne delen av verden. Bariloche er blitt "storby", mens El Bolson som ligger 13 mil lenger syd fremdeles er liten og intim, med masse liv, artige restauranter og butikker. Og, den ligger langt nok vekk fra lava-askeskyen som svever over Bariloche til at himmel og elver er uberørt av "elendigheten der nordpå". Her fra en lunch-stund i el Bolson sentrum. Brisen er varm men luftig, solen varmer, hvitvinen er kald, maten er nyyyydelig, det er rasende billig og livet er "slett ikke det værste man har"!

Og her fra Lago Puelo, som ligger rett syd for El Bolson og er et annet flott fiske-eldorado. Her leier man båt og "drar innover" eller blir ferget inn til avsidesliggende campingplasser som da blir din base for fiskeutflukter eller turer i fjellene.

- Og her fra to dager senere da jeg nærmet meg Bariloche. På avstand virker det som du reiser inn i tåke og regn. Men det er lavastøv som hvirvles opp når (ettermiddags-)vinden kommer.

I Bariloche er jeg rimelig godt kjent. Har vært her mer enn 10 ganger og har diverse minner, bl.a. at bilen ble tømt for alt jeg hadde med på turen til Sør-Amerika en gang mens jeg var inne for å kjøpe noe i en forretning. Sto igjen med bil med knust vindu samt skjorta og shortsen jeg gikk i, med lommebok med kredittkort og et par peso i ene lommen og mobiltelefonen i den andre...
Og da hadde jeg med utstyr for 4 uker nær Bariloche og for 2 uker på Illandet, helt syd på kontinentet. Pass, penger, pc, utstyr  --alt var borte. Men det er en annen historie...(Selv om jeg jo nå igjen tok meg en tur innom politistasjonen for å høre om noe av alt det rare jeg hadde mistet dengang hadde dukket opp...).

Tenkte i alle fall at jeg skulle besøke elvene Limay og Traful som begge ligger rett nord for Bariloche når jeg allikevel var så nære. Bare for å ha vært der og prøvet / sett meg om der også.

Og Limay var flott og klar som vanlig. Her fra Boccaen (der elven begynner / renner ut av sjøen):

Ikke mye merket av aske eller støv i vannet, men i åsene rundt var det etterhvert som jeg kjørte nordover et stadig mer markant hvitt askelag som kunne se ut som et tynt snelag. Og askeregnet fra vulkanutbruddet i fjor hadde satt sine spor langs bredden hvor det av og til lå store banker av fin, lys sand.
 
Vannet er nærmest mettet av et tynt, fint sandstøv som hvirvles opp ved den minste vannstrømming. Breddene er blitt "sanddyner" hvor elven synes å ha gravet seg en renne, og alle trær i området er dekket av et tynt fint lyst støvlag. Dette var en av de flotteste elvene i området for et par år siden og er nå helt ødelagt pga lavaaske fra vulkanutbrudd.
"Det var som om det var et forferdelig snevær" sa de. "Det var nesten helt mørkt midt på dagen, og "sneen" lå desimeter tykk. Da regnet kom ble alt omgjort til en sleip leirmasse som fullstendig isloerte oss i lange tider. Alt drikkevannn ...og så meget annet...ble ødelagt. Og det kommer til å ta lang tid før ting blir normale igjen"

You never really know...do you? Bruk tiden mens du har den.....