Bornholm 2007

Nordisk Fiskeutstyr arrangerte sjøørretfiske på Bornholm våren 2007, med Runar Kabbe som reiseleder.

Så vakkert som det blir

Søndag 25. Mars

Med på tur: Andre, Geir-Arne, Sjur, Knut, Christian, Arild, Per-Sigmund, Russell og Javier. Gruppen bor på Hotell Verona. Otto er med som lokal guide. Gutta er rimelig gira på å komme i gang søndag morgen. Ingen problemer med å stå opp kl. 0600. Vinden er hard fra øst, fisker på vestsiden. En gruppe drar med Otto til Sorthat, den andre med Runar til Levka. Helt dødt. Drar til sørsiden. Fisker her på forskjellige steder. Totalt ender vi på 19 blanke sjøørret, vekt fra 1- 2,3kg. Rekefluer og Jiggy. Flott vær sol, 12 grader. En del sjøørret å se i overflaten men langt ut, 40-100meter. Vanntemp 4,5 grader. lett grumsete vann som er perfekt på sørsiden.

Litt tregt men fint

Mandag 26. Mars

Starter på Lufthavnen kl. 06.00 De fleste får fisk, noe smått, 1-1,5kg, totalt 10 fisk. Samme type fluer som i går – dvs. jiggy og reker. Klart vær og 4 grader på morgenen Vind fra øst, noe mindre enn søndag. Fisker frem til kl. 0900 før vi spiser frokost på Verona. Etter frokost drar en gruppe til østsiden og en gruppe til sørsiden. Litt dønninger på østsiden. Fortsatt farget vann på sørsiden. Flott vær med 12 grader i dag også. Dårlig fiske etter frokost, totalt 4 fisk. For fint vær. Største 1,9kg. Likevel høy trivselsfaktor.

Fisk over 2kg

Tirsdag 27. Mars

Avmars fra Verona kl. 06.30. Nattefrost, is på bilvinduet. En gruppe til Salene Bugt, gruppe to til sydkysten. Sistnevnte gruppe får 7 sjøørret, alle blanke. Største er på 2,2kg som Russell tar på en Jiggy. Gruppen på Salene Bugt blanker fullstendig – ikke en fisk. Frokost kl. 0900. Neste økt starter kl. 10.30. Alle drar til sydkysten, delt i to grupper. Blanking på alle!! Vannet har klarnet opp, dessverre. Samme vær som i går, noe som begynner å plage oss, sol fra skyfri himmel, 13gr. Vind fra øst – igjen. Tidlig morgen er det som gir best fiske, så i morgen starter vi fra Verona kl 05.00! Vi trenger værskifte, nå har det vært øst- nordøst i fjorten dager.
-Men vi spiser og drikker godt. Per på Verona tar godt vare på oss. Klokka er nå 22.40 og de fleste er i seng og drømmer om store, blanke sjøørreter..

Bornholm på sitt beste, for noen

Onsdag 28. Mars

Drar fra Verona kl. 0500. Noen trøttere enn andre 🙂 – Delt opp i to grupper som vanlig, men begge gruppene drar til sydkysten. Frem til frokost blir det totalt ti sjøørret. Største fisk er det Sjur som får – 2,4kg, flott og blank. Det blir tøft fiske etter frokost. Helt vindstille og sol fra klar himmel. Verste tenkelig vær på Bornholm.. På kvelden ( kl.1800) dumper Knut og Russell borti en stim sjøørret som jager tobis. De to alene fikk 22 sjøørret på 1,5 time!!! Begge fisket med Jiggy. Stimen med sjøørret krevde gode kasteegenskaper da de jaget 30 meter ut fra der de sto. Alle fiskene lå rundt 2 kg, med største fisk på 2,2 – Kanonkveld!!

38 sjøørret på én dag

Torsdag 29. Mars

Guiden Otto har kaffen klar som vanlig kl.04.45 i dag tidlig. Vi drar på vaderne og er raskt i bilene på vei til nye spennende fiskeplasser på sydkysten. To grupper som vanlig. Vi fisker i det flotte morgenlyset og sjøørreten lar seg ikke be to ganger. Vinden kommer fra sørøst, svak. Som i går er det noen av gutta som treffer på stimer av sjøørret. Lopez får alene 12 fisk, største 2,6kg. 10 av dem på rekeimitasjon. Totalt i dag blir det hele 38 sjøørret, 3.8 fisk per mann. Vi har fått en del fisk, men de helt store har uteblitt, selv om et par av gutta har kjørt på stor fisk i løpet av turen. Igjen fisket vi i strålende sol og 13 grader. Vanntemperatur på 6 grader. Midt på dagen kom vinden fra sørøst 8-9 m/s.

Lite vind gir lite fisk

Fredag 30. Mars

Dagen starter som de foregående fem, forskjellen er bare enda trøttere ansikter. Uken går mot slutten og i dag har vært den desidert dårligste fiskedagen. Vannet på øst- og vestkysten er krystallklart pga. samme vindretning de siste fjorten dager. Vannet på sydkysten har stort sett vært noe farget – inntil i dag.. Lite vind i tillegg gjør dagen i dag håpløs – ihvertfall fiskemessig. Samtidig skinner solen fra en skyfri himmel for sjette dagen på rad!! Alle blanker på morgenøkten. -Og etter frokost blir det ikke særlig bedre, bare syv sjøørret ble landet.

Siste dag på Bornholm

Lørdag 31. Mars

Vi var oppe kl.04.30 for siste fiskeøkt på Bornholm. Noen av gutta følte behov for søvn, så vi var 6 fiskere istedenfor de vanlig 10. Vinden hadde dreid til nordøst så vi dro alle til sydkysten. Det var andre fiskere som også hadde tenkt den tanken, så litt trangt ble det, men helt ok. I det flotte morgenlyset tok det heller ikke lang tid før det var flex i stanga. Fisket fra 05.45 til 08.30. Ble landet fire sjøørret denne morgenen og vi miste like mange. Siste dagene har sjøørreten blitt tregere og tregere. Største fisk denne morgenen ble Lopez’ sin – 2kg flott og blank. Vi hadde også rullende sjøørret 40-60 meter ut fra oss. Kult å se, samtidig som man holder ekstra godt rundt korkhåntaket.

Vi var tilbake på Verona kl.09.00 for pakking og frokost. Turen var rett og slett over 🙁 Oppsummering av uka ble følgende: Vi fikk totalt 120 sjøørret, største 2,6 kg. flere mellom 2 og 2,5kg. snitt ca. 1,5kg. Alle utenom 2 fisk ble satt tilbake. Geir Arne mistet en 3kg`s like før håving første dagen og har naturlig nok pratet om den hver dag etterpå. Andre har også hatt føling med de store Bornholmske sjøørreter. Normalt skulle det vært noen sjøørreter mellom 3 og 4 kg. Været får ta skylden for det. Det har blåst nordøst – øst hele uken, samt uken før vi kom. Solen har boltret seg på en skyfri himmel hver eneste dag, lite lysforandring med andre ord.

Takk for turen

Det har vært en kjempegod stemning blant de som deltok på turen – en blanding av erfarne og uerfarne sjøørretfiskere. Alle ble bedre fiskere i løpet av uken, er mitt inntrykk. -Og alle fikk sjøørret. En spesiell takk til Russell som var fantastisk morsom og kunne spasert rett inn i stand-up miljøet. Jeg syntes det var et svært vellykket opplegg og fluene vi bandt før turen fungerte utmerket. Det blir nok en ny Bornholmtur neste år. En stor takk til Per på Verona for utmerket service. En stor takk til den alltid blide Otto som kjenner fisket på Bornholm bedre enn de fleste. Takk til alle som deltok og bidro til at det aldri ble noe dødtid. -Og takk for stå-på-humøret!