Nettbutikk

article

Bornholm etter sjøørret 2008

Bornholm vår 2008 etter sjøørret med Runar
Written by: runark
25.04.2008 21:58 
http://www.nfisk.no/desktopmodules/Blog/Images/feed-icon-12x12.gif

 

      Jakten på sølv 2.

      Skrevet av Runar Kabbe

 

Endelig var dagen kommet! Lørdag 29.03 2008, kl 09.30, dro en mildt sagt glad gjeng fra Oslo S til Bornholm på jakt etter Sjøørret. De 62 mila ned til Ystad gikk svært fort. Det er rart hvor lenge man kan prate om fluer, vær og sjøørret!
De ti fluefiskende og fiskesugne gutta var i år Knut, Sjur, Martin, Andre, Ernst, Lars Erik, Jan Erik, Geir Arne, Russel, Christian og undertegnede.
Verona var i år som i fjor stedet for overnatting, mat og hvile mellom slagene. Per tok i mot oss med sitt vennlige humør. Otto vil gjennom uka bidra med sin verdifulle guide kunnskaper.

 
 B081 (17)

B081 (18) 
 

Søndag 30. mars
Mange sov dårlig første natta på grunn av forventningene til fisket, men ingen hadde problemer med å møte til fersk kaffe kl. 05.30.
Vi delte oss som vanlig i to grupper; Fem mann til vestkysten og fem på østkysten. Det skulle bli en tøff dag værmessig. Soloppgangen var flott og satt en god følelse til fisket, men god vind fra sørøst og senere ren øst og i økende styrke gjorde det ikke lett. Gutta sto på og dagen endte med fem sjøørret fra 1,5 til 2.8kg. En på Jiggy og resten på rekeimitasjoner. Noen flotte blanke, men også lett fargete. Alle ble satt tilbake.
Gjennom dagen var det gode kaffepauser og høy stemmning og endte kl. 20.00 rundt middagsbordet på Verona. Per serverer god mat og med tilhørende god drikke var det en flott avrunding på dagen.
I skrivende stund, kl. 22.15 har noen lagt seg med tanker om hva morgendagen vil bringe……

0791 (6)

B081 (19)
  B081 (20)

B081 (21) B081 (22)

Mandag 31. mars
Da gutta gikk til køys søndag kveld, trøtte etter dagens økt var det med bange anelser for morgendagen. Det blåste MYE!!
Da jeg sto opp kl.05.00 var det samme kjente fa... lyd. Lyden av vind, den hadde økt i løpet av natta. Satt på spissen, så var jeg i tvil om bilene sto på samme sted som da vi parkerte de. Vinden kom fra sør og da drar den på begge sider av Bornholm. Vi dro alle til Salene Bugt, det vil si nesten. To måtte melde passs pga sykdom.
Himmelen var nesten skyfri, så morgenlyset var av beste slaget. Det var tregt, kun en fisk før frokost, men den veide 3,1kg. Ltt farget desverre, men ellers godt i stand. Fisken falt for en hvit/orange Jiggy.
Etter frokost kl.10.30 ble det en lengre siesta pga vinden, en time på øyet gjorde også godt.
Kveldsøkta startet kl.15.30. Vi delte oss i to grupper, og siden vinden hadde gått ned i styrke, ble vestkysten valget.
Fangsten sto ikke til innsatsen, to fisk, 2,5 og 1,4kg. begge to på Omøbørsten, lokal Bornholmsk flue. Flua går i brunt, men fiskene var fine blanke. Alle dagens fisker ble satt tilbake.
Vinden gikk drastisk ned utover kvelden. I morgen er det meldt 3 sekund meter fra øst. Sjøørreten på sydkysten skal få det tøfft i morgen når Jiggys, Omøbørsten og CDC reker sitter på fortommen til sultne norske fluefiskere.

Knæk og Bræk
 

B081 (23) 

B081 (24) 

 Tirsdag 1.april
Som avslutning på bloggen i går var sydkysten målet for morgenøkten. Siden det var lengre å kjøre var vi oppe kl. 04.30 for å være ved vannet i første lyset. Sjøøretten er vanligvis svært tett på land da. Otto hadde som vanlig kaffen klar og er svært nødvendig for å få kroppen i gang.
Det var tett tåke og lite vind fra sørøst. Vannet var litt farget som bare er en fordel på sydkysten. Vannet ble målt senere på dagen til 5 grader.
Fisket er tregt om dagen og denne morgenen var desverre ikke noe unntak. Snittstørelsen er imidlertid svært hyggelig. Det ble håvet fire fisk, største på 2,3kg. Både store og små fluer ble iherdig brukt, men det var som "vanlig"
Jiggy i hvit/orange str.6 som fungerte best. Når det er sagt tror jeg heller ikke det er avgjørende, for er det fisk innenfor kastehold tar de som regel. Vi mister få fisk.
Utover dagen letter desverre ikke den kalde tåka og det er slett ikke vårfølelse i april måned. KALDT!!
Kveldsøkta er noe bedre. Det blir tatt syv fisk, alle på Jiggy i vanlig farge. Største 2.8kg, blank, men noe tynn. Det var likevel sjøørreten til Geir Arne som var det vakreste syn. Smellfeit flott fisk på 2,2 kg. Smilet var heller ikke vanskelig å få fram under fotograferingen. De øvrige fiskene var 0,8 -1,4 - 1,5 -1,8 -1,9kg. Fisken på 1,4 ble tatt og resten satt tilbake.
Kvelden ble avrundet med Pers gode mat og med godt drikke til. Fantastisk stemmning og god humor blandt gutta.Godt vi har flere dager igjen.

 B081 (25)

B081 (26) 

 B081 (27) 

B081 (28)

 

Onsdag 2.april
Ingen vind og tett tåke møtte oss i dag morges, men det var betraktelig mildere. Vi bestemte oss for sydkysten i dag også, det vil si seks av oss. En var uheldig å legge igjen nøklene i bilen, og med automatisk låsmekanisme var en telefon til Falken eneste løsning. To av gutta måtte da vente, siden fiskeutstyret også lå der. De øvrige tre dro til Hvide Odde.
Sjøørreten står ikke i kø om dagen, men det er høyt snitt; tett på to kg er ikke å kimse av. Fem fisk fikk se håvnettet. Største 2.8 kg, noe tynn, men flotte markerte prikker, samt fargespill. Rosa glimmerreke ble fiskens bane. Lars Erik var strålende fornøyd og det var nok sjøørreten også når den ble satt tilbake. Inntrykket med sjøørreten måtte nytes over et par kopper kaffe. Det smaker ekstra godt etter en sånn opplevelse. De fire andre sjøørretene lå mellom 1,6 og 1kg, alle på Jiggy.
Etter frokost (10.00) og en times siesta var det på med vaderne igjen. Niste var smørt og med fersk kaffe på thermosen var det ny giv.
Tåka lettet, sola kom frem og følelsen av vår var tydelig. I det været er det vanskelig å få kontakt med sjøørreten midt på dagen. Ikke ett vindpust. André sto innerst i sandbukta og fikk flex på klingen. En sjøørret brøyt den blanke vannfilmen. Etter et perfekt kast var ikke sjøørreten vanskelig å be. En fin fight fulgte før sjøørreten ble håvet. 2,9 kg, ganske blank. Andre`s andre sjøørret for dagen. Det begynte å vake, tre-fire sjøørret viste seg, noe utenfor kastehold, men deilig å se.
Klokka gikk mot fem før det ble føling med sjøørreten igjen, Martin denne gang og 1,7 kg blank fisk. Før vi måtte runde av for å rekke middag fikk Russell en på 1,6kg, Alle kvelsfiskene ble tatt på Jiggy - uniformsflua. Alle satt tilbake.
Vi gleder oss til å stå opp kl 04.00 for å ta en ny tur til sydkysten. Da er det sikkert flere blanke kommet inn på grunt vann i ly av mørket..............

 

B081 (29)

B081 (30)

Torsdag 3.april
Siden sydkysten har gitt best siste dager, så startet alle der. Det er god plass til alle og det blir sosialt. Timingen fra Verona var perfekt, så vi var framme da det lysnet.
Ingen andre fiskere var der, så det var frtt fram. Det tok heller ikke mange kastene før den første sjøørreten flexet fluestangen og håp om fisk steg hos alle. Grepet om korken ble nok hardere for de fleste. Ikke uten grunn, det var flere sjøørret inne på det grunne vannet. Noen landet og noen som gikk av kroken. Etterhvert kom de første solstrålene og ga en god stemning. Det er hardt å stå opp kl 04.15 mange dager på rad, men det er verdt det. Flotteste tida på døgnet.
Det endte med 8 sjøørret, en riktig flott på 2,6kg, minste på kiloen. Innimellom bøyde stenger og håving var det stadig sjøørret oppe i den blanke vannflaten. Ikke en krusning. De var vanskelig å få til å ta, uansett flue.
Etter den vanlige siestaen midt på dagen var det kveldsøkta som sto for tur. Ikke et eneste vindpust og med klart vann blir sjøøreten vanskelig å få på Bornholm. Vi fordelte oss på østkysten men det ble kun en sjøørret, 1,8kg. Fantastiske luftsprang som ville gitt 20 i stil. Kvelden hadde definitivt blitt fullkommen om Lars Erik hadde landet sjøørreten som ble anslått til 4 kg. Desverre glapp krokgrepet.
Turen nærmer seg slutten og siste morgenøkt og fiskedag er i morgen. Gutta er signe nå, det tar på, men alle er oppe om morgenen. Morgendagen er nok ikke noe untak.

 

B081 (31)

B081 (32)

B081 (39) 

B081 (33) 

B081 (34) 

B081 (35)

B08 (3) 

B08 (2)

 Fredag 4.april
Siste morgen og dag på Bornholm. Valg av sted ble enkelt. Siden sydkysten har levert best gjennom uken og vinden fra sydvest er gunstig for sydkysten startet alle gutta der. Plenty av plass. Kald morgen, +1grad og tett tåke. Den var så tett at vi passerte avkjøringen to ganger før vi traff rett. Sandkysten leverte igjen om enn ikke like mange fisk som tidligere dager, men som nevnt før - høyt snitt. Tre sjøørret, snitt 2,5kg!! Største sto Russell for, pene 3,2kg og vakker fisk. Ny pers! Russell er storfan av Jiggyfluer og fortsetter med det antar jeg.
Gutta merker uka, så en siesta etter frokost var nødvendig. Vi dro til østkysten i to tida for siste fiskeøkt på denne idylliske øya. Pølser lå på grillen på slaget fire, før vi fisket oss inn i solnedgangen. To sjøørret ble resultatet, 2,2 og 2,5 kg, sistnevnte overspringer. Kjedelig kanskje men Jiggy var igjen knytt til fortommen.

Seks hele fiskedager er over så altfor fort. Flott uke vil jeg si. Kombinasjon av å være ute ved vannet og svinge fluestangen med en svært hyggelige gjeng fluefiskere etter flotte sjøørreter er helt topp. Så takk til de ti som gjorde uken vellykket. Takk til Otto som alltid er positiv og har klare meninger om hvor det bør fiskes etter de forskjellige vindretninger. Takk til Per på Verona som serverer nydelig mat til sultne fluefiskere og gjør oppholdet så bra.
Seks av gutta satte ny pers på sjøørret i løpet av uka. Totalt fikk vi 45 sjøørret og et snitt på to kg, kanskje over det også. Alle fisk ble satt tilbake. På turen i fjor ble det 121 sjøørret og snitt på 1,5kg. Ikke så mange i år, men Bornholm er et sted hvor man jakter stor sjøørret. Derfor er resultatet rimelig bra etter min mening. Russel og Runar fikk sjøørret over 3kg, største i fjor var 2,6kg. Været var ikke på vår side og hadde ikke kulda kommet til Bornholm i påska kunne det blitt enda bedre. Når det er sagt tror jeg ingen har kjedet seg, humøret har vært strålende med mye latter. Det skal sies at Russell, i år som i fjor, har en utrolig levende humor som alle hadde glede av.
Takk for turen gutter!

B081 (40) 

B081 (36) 

B081 (41) 

B081 (37) 

B081 (42) 

B081 (38)

 

Hilsen

Nordisk Fiskeutstyr og Runar Kabbe