Nettbutikk

article

Bornholm etter sjøørret 2009

 Jakten på sølv 3 -  Skrevet av Runar Kabbe

Lørdag 28.03

Dagen var kommet for Nordisk Fiskeutsyrs Bornholmtur. Ti ivrige fluefiskere møtte opp på Oslo S for felles avreise kl 10.30. En av gutta var faktisk så ivrig at han møtte opp kl 22.30 på fredag. Fikk etterhvert en telefon, men måtte forklare at han var 12 timer for tidlig ute.
Turen ned gikk fint og våren var mer og mer tydelig jo lengre sør vi kom.
Vi ankom Verona kl. 20.30 og Per tok vel i mot oss med god aftensmat.
Da vi la oss var det stor forventninger til den komne første fiskedagen
 
B091 (3) 
  
Søndag 29.03
 
Standard åpning, dvs. opp kl. 04.30. Otto hadde gjort klart kaffe, så det ble et par kopper mens vi hoppet i vaderne, så var vi klar for kysten.
Været kunne ikke vært verre. Sterk vind fra nordvest gjorde at vinden dro på begge sider av øya. På sydkysten hvor vi begynte var det stor dønning. Kort fortalt ble det ikke noe ut av det til frokost kl. 09.00.
Trøsten var at det kunne bare gå en vei - oppover. Det skal jeg love at det gjorde. Vinden løyet under frokosten og dreide til nordøst.
Vi delte oss i to grupper og dro mot sydkysten igjen og håpet dønningene hadde lagt seg. Det var kanon forhold!! Fra 11.00 til 15.30 ble det landet følgende sjøørret, 1,6 - 1,7 - 2,0 - 2,6 - 3.1 - 3,7 kg !! Den andre gruppen fikk en på 3 kg, flott fisk. Stemmningen var topp for å si det mildt. Kaffen smakte himmelsk og latteren satt løst.
Seks mann dro til vestkysten for en liten økt før middag kl. 20.00. Du verden for en dag. Ytterligere tre sjøørret ble landet, 2,5 - 3,0 og 4,4 kg. De to største blanke feite fisk. De hoppet høyt og akkurat så villt som vi ønsker det skal være.
Alle ble satt tilbake. Det var litt forskjellige fluer i bruk i starten, men det endte med at alle ble tatt på hvit/orange Jiggy. For en dag det ble.
Unødvendig å si at det var god stemmning under middagen. Vi gleder oss til videre fiske, men å få lignende dager skal bli vanskelig.
 
B091 (5)B091 (4)  
B091 (6) 

B091 (7)
B091 (8)

Mandag 30.03
Etter en god natt søvn med mange gode opplevelser friskt i minne våknet vi opp til en tung kald Bornholm tåke. Vestkysten var målet denne morgenen. Det var kortere vei enn til sydkysten, så vi lå og dro oss til kl. 05.00. En bris fra sydvest, kald tåke og 3 grader luft tempratur gjorde at trua på fast fisk ikke var stor. Forbindelse med kaldt vann, 3 grader, er ikke sjøørreten så lett å komme i kontakt med. Det endte med en fisk på ti mann, 2,2 kg, tynn brun utgytt fisk.
 
Etter en god frokost og varm kaffe ble det naturlig å søke seg mot sydkysten igjen. Det var fortsatt kald tåke og vinden hadde økt litt. Etter noe vading føltes vannet kaldere enn de 4 grader vi hadde i går, ikke bra. Gutta står på, med godt humør, pågangsmot og hvite/orange Jiggy blir det flex i fluestengene. Det endte med ti fisk, to på 0,6 kg, 1 - 1,5 - 2 - 2,1 - 2,2 - 2,5 - 3 - og 5,5 kg! De fleste fiskene får vi midt på dagen, da det er varmest, sola prøvde å komme fram, men tåka kom desverre fort tilbake. Vi ser også noen sjøørret oppe men utenfor kastehold. Sjøøretene vi får er en blanding av halvblanke og blanke. Inimellom de vi lander mister vi også fisk. Igjen en god dag syntes vi. I morgen er det meldt mer vind, men skal bli noe varmere og mindre vind fra onsdag. Joda, vi har nok mer å se fram til. Livet er fint nå.
 
B091 (9)  
B091 (10) 
B091 (11)
B091 (12)
B091 (13)
Tirsdag 31.3
Om det var tøffe forhold i går var det verre i dag. Hard vind fra sydvest allerede fra klokka 05.00 gjorde oss svært betenkt. Et raskt morgenmøte og vi ble enige om å prøve nordkysten, skjønt det var ikke mange alternativer. Morgenfiske har vært tregt så langt, kaldt vann og kald luft gjør at sjøørreten ikke kommer i gang før midt på dagen. Ikke normalt Bornholm vår dette her. I dag fikk vi også bekreftet, at her, som andre steder, har været stor betydning for fiske. Det er ikke tidevann å regne her på øya. Vinden bestemmer vannstanden og for øyblikket er det 40-50 cm under normalen! Ikke bra det heller. Så det er ikke bare å kaste ut en flue og så har man kroket en 2 kg`s sjøørret. Det er hardt arbeid bak de fleste fisker. Det ble landet 9 fisk i dag, de fleste små i Bornholm målestokk. var 8 stk rundt 1 kg, 1,4 som størst og den 9ende på 3,4 kg, som var en flott blank fisk. Den ble tatt på brun CDC reke. Per (Verona) og Otto (guide) vartet opp med pølser ved vannkanten. Som fiskere flest vet, mat smaker fortreffelig utendørs, samt en kald en. Siden morgenfiske har vært så tregt, ble det under dagens middag bestemt å starte dagen med frokost kl. 08.00. Greit med litt ekstra søvn også, som vi alle trenger. Så håper vi vind og dønninger legger seg, så er vi på plass ved kysten i 9-10 tida for nye utfordringer.
 
B091 (14)  

B091 (15)  
B091 (16)
B091 (17)
B091 (18)
Onsdag 1.4
 
Fra hard vind i går til ingen vind i dag, kontrasten var stor. Tåka lå igjen tett, men ikke så kald lenger. Vi var ute ved kysten etter frokost i dag, det vil si rundt halv 11. Dønningene hadde lagt seg overraskende mye. Det var rett og slett ganske bra forhold på sydkysten. Vi var alle mann der og plaserte oss ut som perler på en snor. Tror alle mann holdt godt i korken, var ganske like forhold som de gode fiskedagene søndag og mandag. Flexen i fluestanga uteble, det ville seg bare ikke. Vi så heller ingen fisk oppe og viste seg. Vi lot vannet hvile litt, kaffe og sjokolade skulle vel gjøre susen. Martin vadet ut litt før oss andre og det banket på en skikkelig fisk på direkten. Vi andre kunne se en god fight med kaffekoppen i hånda. Desverre glapp fisken etter 6-7 minutter uten at vi så den ordentlig. Den var riktignok oppe og slo litt, men størrelsen var vanskelig å si noe om.
Skjedde ikke mer her. Nye plasser fikk se mange forskjellige fluer, uten at det ble det helt store ut av det. Dagen endte ut i fire fisk, tre rundt kg`n og en på 2,1, blank fin fisk på brun CDC reke. En dag med mange kast og mil med inntrekk, likevel en flott dag.
I morgen er det meldt sydøst, det betyr mange fisk - håper vi.
 
B091 (19)  
 B091 (20)   
B091 (21)
B091 (22)
Torsdag 2.4
 
Som nevnt i går håpet vi på mer sjøørret med sydøst vinden. Det ble så faktisk. Vi våknet riktignok opp til minus grader og biler som måtte skrapes for is. Hmmmmmmm, ikke bra. Det var stjerneklart. Sydkysten ga tre fisk på morgenøkten, vi delte oss i to grupper. Vannet var merkbart kaldere enn da vi avsluttet dagen i går.
Første dag med skyfri himmel ga etterlengtet varme utover dagen. Etter frokost var det tilbake til sydkysten. Lett bris og høy sol betyr i de fleste tilfeller fiske med mindre fluer. Vi var fortsatt i to grupper og med mobil var kontakten i orden.
CDC reker var det som gjorde susen i dag. De fleste i hvit/orange utgave. Sjøørreten var tett på land så det var viktig å vade med forsiktighet og fiske foran seg ved vading. Kastene ble lagt rundt store stener og utover i vifteform. Spennende fiske.
Med god varme midt på dagen gikk vanntempraturen opp, man fikk virkelig følelsen av vår. Deilig bare å være ute.
Dagen endte med 17 sjøørret. En del rundt kg`n men også fisk på 3,2 - 2,6 - 2,2 og 2,1 som de største. En del følgefisk også, samt noen som viste seg i vannflaten, rullet som delfiner.
En strålende dag alt i alt. Turen går mot slutten desverre, EN dag igjen. Dagene går altfor fort, men sånn er det når man har gode dager. Vi for krysse fingrene for en god avsluttnings dag i morgen. 
 
B091 (23)  
 B091 (24)
B091 (25)
B091 (26)
B091 (27)
Fredag 3.4
 
Siste dag på Bornholm, trist, men en fantastisk uke har en ende. Vi dro fra Verona klokken 05.00, retning sydkysten, siden det er der vi har hatt best fiske denne uka. Det var kjølig. Det dannet seg is i stangringene under fiske, mens solen steg sakte men sikkert. Fram til frokost 09.00 landet den ene gruppen landet fem sjøørret, største på 2,1 kg, de andre rundt kg`n.
Så kom varmen etter frokost, og den lille vinden vi hadde på morgenøkten ble borte. Helt vindstille og sol er ikke drømme forhold på øya. Sjøørreten går gjerne lengre ut eller blir svært vanskelig å lure. Vi hadde heller ikke noe farget vann som kunne hjelpe oss.
Vi kjørte øst, vest, nord og sør for å finne forhold, men håpløst. Superblankt vann over alt.
Seks av gutta dro til sydkysten igjen. Det virket håpløst. Matpakke ble tatt fram, mens varmen slo mot oss. Etter hvert ble en hektisk uke svært merkbar, vi sovnet rett og slett. Vi våknet etter ca. to timer, en etter en. Sjur mente han så et vak. Så begynte ukas kuleste fiske sekvens. Fisken var oppe igjen, mellom rullestenene, 25 meter ut fra land. Sjur vadet forsiktig ut for å komme i posisjon. Vi andre så på i spenning. Så kom fisken opp igjen, så ikke stor ut da. Sjur la ut ett perfekt kast med tan farget CDC reke. FISKEN TOK!! Sinnsykt rått, figthen var i gang. Jammen var den større enn vi trodde. Etter en stund gled den inn i håven, veid i håven til 3,6 kg!!
Plutselig var det seks mann som ruslet langs stranden for å se etter vak. Noe lengre ned var det mer på gang. Sjøørret rullet i overflaten, head and tail vak. Stor fisk innimellom. Desverre var de fleste utenfor rekkevidde, men noen på kastehold. Jeg fikk selv gleden av å kaste på sjøørret. Til slutt endte det med en flott blank på 2 kg, super sprek, tatt på Stig Vivelids Tangloppe som jeg fikk tilsendt få dager før turen. Snakk om avslutning på en strålende uke.
 
B091 (28)
B091 (29)
B091 (31)
B091 (32)
B091 (33)
B09
Takk til Matin Hagen, Russel Jacobsen, Knut Utne, Sjur Økland, Trygve Gullaksen, Lasse Gulbrandsen, Morten Kolstad, Erik Nyrnes, Andreas Evang som gjorde det til en super uke. Godt humør og mye moro.
Takk til Per på Verona for sin gjestfrihet og gode mat. Takk til guide Otto som kjenner øya bedre enn sin egen bukselomme.
Vi fikk i alt 57 sjøørret på seks dager, alle ble satt tilbake. Samlige fikk fisk og nesten alle satt ny pers. Vi har fått mange store i år og alle er veldig fornøyd.
 
B091 (34) 
Nordisk Fiskeustyr
Runar Kabbe