Nettbutikk

article

Bornholm etter sjøørret 2010

Bornholm 2010
Written by: runark
11.05.2010 11:31 
http://www.nfisk.no/desktopmodules/Blog/Images/feed-icon-12x12.gif

Lørdag 20.mars

Jakten på sølv 4.

Skrevet av Runar Kabbe

Turen ned til Ystad gikk strålende, båtturen over til Bornholm likeså. Fra Rønne til  Verona gikk det smått, tett tåke gjorde at den vanlige korte 3 mils turen ble laaaang, vi ankom kl 20.45, Vi gikk rett til borda, hvor Per hadde disket opp med dansk hakkebøff som gikk ned på høykant. Stor stemning og mye god humor. Straks etter middag ble utstyr rigget, for vi skulle opp tidlig- 04.30.

Søndag 21. mars

Lukten av fersk kaffe lå i luften da vi kom ned i "vaderommet". Slurker med kaffe og påkledning av vadere gikk omhverandre. På slaget fem satt vi i bilene på vei til nordøst kysten. Vinden var hard fra sørvest, så vi hadde ikke mange valg. Litt regn var det også, uten å sette noe demper på humøret.  Vi delte oss i to grupper og hadde telefon kontakt, hvis vi hadde noe å melde. Det skjedde ingenting fram til frokost, annet enn å få bort noe  rusten kasteteknikk etter en lang vinter. Deilig å komme i gang, men vinteren har vært hard på Bornholm og ser ut til å aldri slippe taket, så vannet holdt bare 1 gr. En del døde svaner som ikke overlevde vinteren fant vi også.

Etter frokost hadde vinden løyet noe og sola slapp litt igjennom skylaget. En gruppe satte kursen mot sydkysten og den adre til vestkysten. Gutta på vest gjorde det best. Det ble bare to sjøørret. Sjur fikk et prakteksemplar på 3,5kg, feit og som det blankeste sølv. Den andre fisken var 2,5kg, tatt av undertegnede, lett farget fisk, men slett ikke tynn. Begge fisken tok en Jiggy, hvit/orange. Gutta på syd kjente ikke noe. Vinden dro på igjen og de siste timer før middag ble brukt på nordøst siden igjen- uten noe fisk. Vinden skal løye til i morgen, så vi legger oss med stor optimisme og drømmer om store blanke på sydkysten.

DSC_0003 

DSC_0007

DSC_0013

DSC_0021 

Mandag 22. mars

Vi startet med å skrape is av bilen kl. 05.00 i morges. Det var stjerneklart og kaldere enn de 9 gradene vi hadde i går morges. Alle dro til sydkysten siden vinden hadde løyet. Sosialt fiske med 10 fluefiskere på rekke og rad. Noe dønninger var det fra morgendagens vind og desverre svært farget vann. Mye løst grass som festet seg til flue og fortom ble også ett problem. Eter en halvtimes fiske var vi forsynt med grass og dro til veskysten. Siden det var frokost klokka 09, så ble det en drøy times fiske som ga Tommy en farget fisk på ca. 1,2kg- det var alt.

Etter en god frokost, x-antall kopper kaffe og smøring av matpakke satt vi igjen i bilene. Vi delte oss i tre grupper for å prøve å finne fisk inne ved land. Det kalde vannet gjør at sjøørreten står langt ute desverre. Ikke er det byttedyr å se heller, så hva skal sjøørreten gjøre inne på det grunne vannet. Ikke er det sol heller som kan dra fisken inn, bare en kald luft som holder 2-4gr. Noen fisk blir det jo, men det ligger utrolig mange fluekast bak hver fisk. Vi står på, det skal vi ha. Sjur fikk på 1,9 og 1.6. Trygve fikk på 2,0kg og Tommy fikk 3 i tillegg til morgenfisken, med 2,7kg som størst. De 2 andre var under kg`n. Undertegnede mistet en blank som kunne ligge rundt de 3kg. Den sa takk for seg når håven ble tenkt på. Alle fisk ble tatt på Jiggy i kjent farge. Egentlig handler det mest om å finne de få fiskene som er på kastehold. Fluevalget er nok ikke så kritisk. 

I morgen er det meldt sørøst 6-8 sek. meter allerede fra morgenen av og ØKENDE utover dagen med 10-12 på ettermiddagen, men vi gleder oss. Ny dag og nye muligheter. God natt!

DSC_0019

DSC_0025

DSC_0026

P3220014

Tirsdag 23. mars

Væremeldingen holdt til de grader desverre. Da kroppen hoppet i vadern kl 04.45 var det heftig drag i trærne. Sørvest vind. Det positive var lufttemperaturen- +5, ikke verst. Tre biler fra Nordisk dro hver sin retning fra Verona for å prøve lykken igjen. Fire timer senere var vi igjen samlet rundt frokostbordet og fiskeprat. Den ene gruppen på 3 mann hadde fått 3 fisk, største var en farget fisk på 3,5+kg, men desverre farget og svært tynn. Det var Erlands første fisk på turen og han var selvfølgelig godt fornøyd. Han ga seg ikke med den, men fikk en til på 1,7kg, farget fisk. Tommy hang seg på med en på drøye kg`n. Alle på Jiggy. Andre gruppen ble uten fisk og i den tredje gruppen kunne Andreas lande si første på litt under kg`n. Etter frokost og utover dagen ble vinden bare verre og verre og kom opp i 11-12 sek. meter. Tøffe forhold for selv staute karer. Undertegnede fikk en på 1,6kg, lett farget, samt mistet en i et flott luftsprang. En episode under dagen vil nok bli lagret i hjernen en stund. Undertegnede hadde akkurat lagt ut et kast da ett monster av en sjøørret kom cruisende fra høyre i rolig tempo 4 meter fra land, FIRE meter!! Sola hadde dukket opp så fisken var lett å se. Så også at den var farget, men ikke spesiellt tynn heller. Lett å legge på vekt når man ser sånt, men la meg være forsiktig i antakelsen, så si 5,5 kg!! Dro inn fluelina så fort jeg kunne, men den ble borte innen jeg var klar for nytt kast, men for en herlig opplevelse. Jeg kunne ha stått utvadet der sjøørreten svømte, dvs til rompa.

Midt på dagen hadde Per gjort klart grillen, så de som bor på Verona ble invitert til pølser og bokser med god drikke. Mat er alltid best ute og det stemte denne gangen også.

Vel, det er magre dager hva fisk angår, men du verden hvor mye morro vi har det. I morgen er det meldt lite vind og varmere, så vi håper på velfortjent godt fiske siste tre dager. Ikke det store bildematerialet heller, men noen bilder kommer. Nå venter Per med danske gode biffer, så blir det ekstra kos med en kald en - kan du si. 

DSC_0029 

DSC_0032 

P3210031 

P3250054

 Onsdag 24. mars

Vi dro alle til Salene, det var fortsatt mørkt da vi satt oss i bilene og vinden hadde lagt seg gjennom natten. Lufta var ganske kald og rå.

Fisket frem til frokost var, som vi etterhvert har blitt vant med nå disse dagene av det trege slaget. Kun en sjøørret som Erik fikk på 1,6kg, lett farget ble resultatet. Etter egg og bacon frokost og fulle thermoser med kaffe bar det ut igjen. Sola var endelig godt fremme og man kunne faktisk kjenne en vårfølelse. Håpet var jo at sola skulle få fisken igang, men det er mye vann i Østersjøen som skal varmes opp, så det er ikke gjort over en dag. Likevel det går da fremover med vanntemperaturen. I dag var vi oppe i hele 2 grader!!

Siden det var lite vind fisket vi mange plasser gjennom dagen og frem til det ble mørkt. Vi hadde ikke mye å slå i bordet med ved adkomst Verona. Erland fikk en på 2,2kg, Trygve fikk på 2,7kg, Tommy på 1,3kg, Jørn fikk sin første på kg`n. Alle på Jiggy hvit/orange. Normalt ser vi en del fisk som viser seg i overflaten, men i år har det uteblitt. Det henger naturligvis sammen med det kalde vannet. Sjøørreten er ikke "high and happy" om dagen, men står nær bunn og beveger seg lite. Viktig da å få flua ned til fisken. Fortyngede flue som Jiggy`n og liknende vil være å foretrekke nå. Med noe varmere vær håper vi på mer aktiv sjøørret i morgen. Vi er klare som alltid.

DSC_0045

DSC_0036

P3240019

P3250058 

Torsdag 24. mars

Turen nærmer seg slutten. Alle dagenes dårlige fiske med vanskelige forhold får ikke gutta ut av fatning. Det er stå på humør fra morgen til kveld. Det er hardt arbeid bak hver eneste fisk. Denne dagen ble desverre ikke noe unntak. Vi hadde sør-sørøst vind 4-6 sek. meter og sol mesteparten av dagen. Bra forhold bortsett fra vanntempen. Tommy, med vitner, kunne fortelle om en stooor sjøørret som nesten dro stanga ut av handa. Hyggelig frokostprat med andre ord. Den gjorde et flott hopp med påfølgende heftig utras. Joda, Tommy ble påminnet om at backingen var gul. Desverre sa sjøørreten takk for seg, kroken løsnet desverre. Av de som så hoppet ble den anslått til et sted mellom 5-6kg!! Trofefisk! En skikkelig vestkyst fisk!

Erik som fisket sydkysten mesteparten av dagen landet 2 fisk, Begge lett fargete, 1,4 og 2,1kg. Undertegnede fikk 3 fisk på vestkysten, hvor 2 var farget, 1,5 og 2,2kg, samt en på 2kg som var flott blank fisk. Det var det som ble landet i dag. Av andre besøkende på Verona gikk det minst like dårlig.

Vi har fisket med Jiggy og rekeimitasjoner om hverandre, men det er førstnevnte som har stått for fangstene for oss så langt. Vi krysser fingren for den siste fiskedagen i morgen. Måtte det skje noe helt spesiellt og magefølelsen sier så....................

 DSC_0042

P3230049 

DSC_0032 (1)

DSC_0017

IMAGE_013 

Fredag 25.mars

Du verden hvor tida flyr, seks dagers fiske er over. Tross svært vanskelig fiske i kaldt vann har turens ende kommet. Mange tusen fluekast og få fisk,. Det endte på ca. 32 i alt. Langt flere fargete fisk en tidligere år.  Bornholm vist seg fra sin dårlige side i år. En side som også er viktig å huske på. Det er lett å bare huske eller høre om det gode fiske, men som alle vet er forholdene avgjørende for fiske, selv  på Bornholm. Dette til tross, vi har stått på, vært oppe 04.30 hver morgen, ledd mye og hatt mange gode opplevelser gjennom uka. 

Så til fiske i dag. Det blir som å gjenta tidligere dagers fiske, det løsner ikke helt. Det har vært den varmeste dagen i dag, med opp mot 15 grader og en god følelse av vår. Så fisket vil nok bli bra i påsken for de som har planlagt det. Tre av gutta ble med Martin i dag, en lokal superdyktig fluefisker og veldig hyggelig person. Det er også en personlig venn av Andreas som er med oss. Etter en treg start på dagen løsnet fisket på ettermiddgen for noen av  gutta oppe på nordkysten. Erik fikk på 4kg, farget fisk og 1,2 kg blank fisk. Tommy endte på 2,7 og 2kg, begge lett farget. Andreas fikk en på ca kg`n.  I tillegg mistet de utrolig mange fisk, det snakkes om 10-12 sjøørret, ufattelig løsbitt. Her var det også mange store sjøørret som var helt inne på 1 meters vann eller grunnere og varmet seg i sola. De pratet i munn på hverandre under middagen da opplevelsene skulle formidles. 

Russel fikk tre på vestkysten, blanke sjøørret mellom 1,3 og kg`n. Undertegnede en blank sydkyst fisk på kg`n. Alle fisk på hvit/orange Jiggy. Det har vært tilfeldig fiske gjennom uka, hvor det har handlet om å være på rett sted til rett tid. Plutselig dukker det opp noen sjøørret. Vi har vært rundt mesteparten av øya og fisket grundig av stedene, så topp innsats.

Takk til Per på Verona som har gjort det han kan for å fete oss opp, noe han klarte bra. Som vanlig stiller han opp med svært god mat og service. Takk til Erik som guidet på Verona denne uka og som slett ikke hadde noen lett jobb. 

Takk til Kjell Gustavsen, Erland Granheim, Russel Jacobsen, Sjur Økland, Andreas Evang, Erik Nyrnes, Trygve Gullaksen, Jørn Olav Sandberg, Tommy Johansen for godt humør og svært hyggelig å dele fiskedagene med. Nils Petter Stensrud måtte desverre melde avbud i siste liten pga jobben. Tross det trege fisket ville alle tilbake allerede neste år. 

DSCF3101 

DSCF3104

DSCF3109

P3260020 

P3260023 

P3260026 

DSC_0022 

DSC_0020

P3260059

DSC_0024

 Nordisk Fiskeutstyr

Runar Kabbe