Nettbutikk

article

Bornholm etter sjøørret 2012


Til Bornholm med Runar 2012
Written by: runark
23.03.2012 11:18 
http://www.nfisk.no/desktopmodules/Blog/Images/feed-icon-12x12.gif

Lørdag 24.mars

Vi forlot Oslo i strålende solskinn kl. 7.30. Det strålende været var med oss hele veien til Ystad, der lå tåken tykk.

Det lå også tykke tåkebanker på Verona når Per ønsket oss velkommen. Han kunne fortelle om 21 sjøørret tatt i går, ingen store men de fleste blanke. Så drar vi i gang i morgen tidlig på jakt etter blanke sjøørret. Vannet holder 4-4,5 grad. I fjor hadde vi 1-1,5 grad. Optimister? Klart det!! I år er Trygve Gullaksen, Erik Nyrnes, Sjur Økland, Joachim Strømsnes, Knut Utne, Trond Magne Loktu, Geir Ellingsen, Martin Hagen, Tommy Johansen, Erland Granheim og undertegnede som skal svinge fluekjeppene med fristende fluer. Vi gleder oss!

 

Runar Kabbe


12

Søndag, 25.mars

Standard åpning med tidlig første lys fiske. Samtidig skulle klokker stilles for sommertid. Det klarte jeg å rote med så jeg gikk glipp av en times søvn. Var oppe kvart på fire istedenfor kvart på fem. Kaffen var klar da i det minste, når de andre omsider hoppet i vaderne.

I løpet av dagen fikk vi fler sjøørret enn på alle seks dagene i fjor. Vi endte på 17 fisk, samt 5 mistet. Mye smått, litt over og litt under kg`n, men godt å se for fremtidig fiske. Det har også blitt sett stor rullende sjøørret utenfor kastehold, så de store kommer nok etter hvert.  To av de fem som ikke ble med inn til håven var rundt 2 kg. Gikk av etter flotte hopp.  Erland fikk dagens største på 2,6, blank flott fisk, tatt på reke. Vi fisket syd, nordøst og vestkysten og alle steder leverte fisk.  Reke imitasjoner virket kanskje som det beste valget i dag. Vannet holder 4,5-5 grader. (1,5 i fjor). Vinden har vært skiftende og 6 sek. meter som det sterkeste, med andre ord hyggelig. I tillegg har solen skint fra en skyfri himmel, så det smakte godt med en bayer midt på dagen.

Et par av gutta har badet litt, med påfølgende ødelagt telefon, ellers bare vått tøy.

Vi har delt oss i tre grupper, så vi har fisket over mange meter kystlinje. Stemningen er høy og vi er i gang. Ølen på kvelden smaker ekstra godt etter fersk flex i stengene.

Det er dårlig med fiskebilder i dag, ingen var på hugget etter bilder. Vi kommer nok sterkere tilbake i morgen. Meldt omtrent samme vær som i dag. Knæk og bræk!

 

Runar Kabbe

20

24

1

Mandag 26.mars

Det var rim på bakken da vi forlot Verona kl. 05.30. Kaldere natt enn i går. Vinden var sør og spak. Vi fordelte oss over vestkysten med to fisk som resultat fram til frokost 09. Fiskene veide 3,2 og 2,5 kg. En blank og en halvblank. Vannet var merkbart kaldere faktisk. Etter frokost ble det sydkysten for alle, men på forskjellige steder. Jeg hadde tre mann med meg og vi sto på for å finne fisk. Vi lyktes til slutt, ikke mindre enn 35 sjøørret ble resultatet. Fiskene sto på ett mørkt område med lys sand rundt. Vannet var glassklart. Så å si hele linen måtte legges ut for kontakt, men så fort fluene landet ute på de mørke plettene ble det kontakt med fisk. De avslørte seg av og til med noen rullevak.  De veide mellom 0,7 og 1,7 kg. CDC rekene falt i smak. Svært spreke fisker som flexet 6er stengene bra, alle blanke og feite. Flere flotte luftsprang, ja det var ”sjov”. De mørke plettene holdt antakelig litt høyere vanntemp. De samme områdene holder også flere byttedyr.  En kald øl smakte utmerket i solen etter at bettet avtok.

Mobil kontakt med gutta lengre ned på sydkysten fortalte om fangster der også, en gruppe på tre hadde fått 7 fisk, største på 2,4kg. Flott og blank.  Vi flyttet oss over til vestkysten. Der fikk Trond Magne en på 3,8kg, farget fisk, og en svært fornøyd mann. Fisken falt for en Jiggy, hvit/orange. Den siste gruppen lyktes ikke like bra i dag som i går da vi møtte de på Verona for middag.

Vi hadde en dag med 45 fisk, alle gjenutsatt. Strålende dag med strålende vær. Moro å være sjøørret fisker om dagen. Totalt ble det tatt 52 fisk på Verona i dag. Været i morgen ser lovende ut, vi for se.

 

Runar Kabbe

 17

bhlm-12 (6)

bhlm-12 (7)

25

P3250058

11

bhlm-12 (37)

bhlm-12 (5)

Tirsdag 27.mars

Trærne svaiet lett og en langt varmere morgen enn i går. Fisket var også bedre, i tillegg større og blankere fisk. Flotte fisk på 2,8-2,7-2,3 kg, samt en halvblank på 1,9 kg ble fangsten før frokost. Fluene var Jiggy, Pattegris og CDC reke.

Matpakker ble smurt, thermos fylt opp med kaffe og vi var klare til en ny økt. Vi var ivrig på å komme av sted, ikke noe latmannsliv det her.

Vinden var spak fra nordøst og solen skinte, rett og slett en varm dag. Var nesten godt å få komme ut i det 6 grader vannet.

En gruppe på fire mann kom over et område på sydkysten hvor det sto tett med fisk, mildt sagt. Såkalte grønlendere. De endte på ca 70 fisk, vondt å holde telling. Vi andre nøyde oss med 5 fisk mellom 1 til 2,6kg. En dag med totalt 86 fisk, ganske vilt. Det ser heldigvis godt ut for fremtiden, som kjent vokser Bornholm sjøørreten raskt.

Nok en strålende dag som ble avsluttet med nok ett godt måltid på Verona med Per i spissen, samt noen kalde gode bayer.

I morgen og fremover er det meldt MYE vind, i morgen skal det opp i 16, seksten sekund meter!! Blir tøffere nå med fiske.

 

Runar Kabbe

bhlm-12 (31)

bhlm-12 (34)

bhlm-12 (35)

bhlm-12 (23)

bhlm-12 (24)

Onsdag 28.mars

Den sterke vinden som ble samtale emne rundt middagsbordet i går kveld ble heldigvis forsinket. Å være ute i det første lys fisket ble en hyggelig opplevelse. Sløve dønninger gjorde det hele til en behagelig opplevelse. To grupper prioriterte vestkysten, mens en bil med tre mann dro til sydkysten. Drøye tre timer senere var det igjen en munter gjeng som inntok frokost. Blanke fisker på 2,8 og 2,6, samt flere mellom 1-1,5 gjorde at starten på dagen ble flott. Under frokosten ble vinden mer og mer merkbar og da vi igjen hoppet i vaderne dro det rimelig bra i trærne.

Noen satset på at det fortsatt var fisk bart på sydkysten mens resten dro over til østkysten. Ved kraftig vind drar den seg rundt land, så helt stille blir det ikke selv om man er en slags i le`. Bevegelse i vannet er stort sett en svært viktig faktor for å lure sjøørreten, men det er en grense for hva man klarer å håndtere av vind med fluestanga.

Vel, tross vind, vi er fornøyd med dagen. Etter frokost landet vi ytterligere fisk på 3,4kg, samt flere i 1-1,7 kg klassen, så vi endte på 35 sjøørret. Den på 3,4 var farget, men en flott farget, med sterke tegninger og tykk kroppsform. Noen av bildene er tatt med mobil kamera og kan få noen fisker til å ikke være så fine som de egentlig er. Rotet i strandsonen har vi gjort, lettet på steiner bare for å få bekreftet at mengder av marflo er inntakt. Oliven, brune og orange av farge. Tobiserne er på plass også, sett mange av de inne i dønningene, så matfatet er fulldekket.

Temperaturen i dag har igjen vært herlig, så å innføre noen kalde Carlsberg til lunsj har vi fortsatt med. Vinden skal opp i 18 sek.meter i morgen!! Ikkkjjje bra! Fortsatt nordvest som det har vært alle dager. Vannet er lavt og glassklart. På slutten av dagen i morgen skal den gå ned, så kanskje vi for en ”normal” fredag som er siste fiskedag.

I morgen hopper vi over morgenøkten, for å få ladet batteriene, kroppen merker kjøret nå. Har ikke vært mange hvileskjær på turen. Vinden er hard ute nå.

 

Runar Kabbe  

bhlm-12 (14)

bhlm-12 (12)

bhlm-12 (8)

bhlm-12 (13)

bhlm-12 (25)

Torsdag 29. mars

Vi sto opp til frokost 8.30. Det gjorde godt med noen timer ekstra søvn, man var som ett nytt meneske. Vinden var hard fra nordvest. Flere munn fuller mat og smurt matpakke senere satt vi igjen i bilen. Vest og sydkysten var bare å glemme, optimister som vi er måtte vi jo sjekke, men bølgene var store og vinden sto på.

Østkysten ble eneste alternativ. Her var det folksomt, selv sluk dengerne måtte melde pass på værsiden. Vi fortsatte med tre grupper så vi kunne dekke mest mulig vann. Gjennom dagen var det utrolig stille på mobil fronten. Bare 4 små fisk, en og annen følgefisk samt et par fisk som glapp etter flotte luftsprang var å melde.

Rundt middagsbordet var det ingen som hang med hode, selv om fiske var vanskelig. Dagene før har jo vært strålende.

En fiskedag igjen. Vi krysser fingrene for en heftig flex i stengene i morgen. Vi skal opp tidlig, selv om vinden fortsatt skal være litt i overkant, men noe mindre enn i dag. 

 bhlm-12 (15)

bhlm-12 (16)

bhlm-12 (17)

bhlm-12 (9)

bhlm-12 (10)

bhlm-12 (11)

Fredag 30. mars

Siste dag på fantastiske Bornholm. Tida går så altfor fort. De første tre dagene fikk jeg følelsen av å ha vært her en stund, men siste tre har bare rast unna, supertrist.

Vel, fiske først. Det blåste såpass mye på morgenen at vest og sydkysten, som har gitt oss mest fisk ble uaktuell. Østkysten har ikke levert i det hele tatt, vel, noen fisk, men ikke i nærheten av vanlig standard. Vannet på den siden har vært i bra bevegelse, så trua har vært der, men bøyde fluestenger har vært mangelvare.

På slutten av morgen falt vinden plutselig helt. Vi hadde begynt å tenke frokost, så ble vi fire som fisket sammen enig om å se hvordan vestkysten egentlig så ut. Dønninger falt tungt inn, men samtidig tenkte vi at det slett ikke var helt umulig. Vi fire utfordret bølgene den halve timen vi hadde før retur Verona. Kort fortalt, to blanke feite fisker, største 1,9 var deilig, begge falt for Jiggy i vanlig farge. De tok helt inne i bølge knekket. De to andre gruppene hadde fått tre fisker, 2 kg den største, alle blanke.

Under frokosten gikk vinden opp igjen dessverre, det ble heftig vind som gjorde det vanskelig, Skiftet fra nord-nordvest

Tre grupper står på for å finne noe fornuftig sted å fiske, mens vinden bare økte på. I tilegg var den kald. Vi måtte fiske østkysten som heldigvis ga oss noen fisk til slutt.

Alle 11 var på Verona rundt kl 19, nok var nok, mye fisk har vi fått, så ingen krise. Totalt ble det landet 13 sjøørret, hvor den største var 3kg, flott blank fisk, selv om den ikke var god og rund.

Per serverte blomkål suppe til forrett og oksekjøtt til hovedrett, samt øl og vin til maten, da blir det meste på stell.

Fantastisk uke hvor vi har landet 199 sjøørret, alle gjenutsatt. Alle har fått godt med fisk, men vi har fisket hardt, i deilig varmt vær, bortsett fra i dag og delvis i går. Vanntempratur har vært stabil på rundt 5 grader. Vi har hatt nordvest vind så og si hele uken, som har gitt klart vann og stedvis lavt vann. Ikke opptimalt.

Båten over til Ystad går 10.30 lørdag. Takk for denne gang Verona og Bornholm. Vi sees neste år. Sist men ikke minst var det en fantastisk flott gjeng å dra på tur med. Så mye moro! Knæk og bræk videre i sesongen!

 

Runar Kabbe

Nordisk Fiskeutstyr 

 

bhlm-12 (18)

bhlm-12 (19)

bhlm-12 (20)

bhlm-12 (21)

bhlm-12 (22)