Nettbutikk

article

Prospekt for Sør-Amerika tur

Prospekt for Fluefiske-tur til Junin de los Andes, Argentinsk Patagonia.

Basert på Gorm / Nordisk Fiskeutstyrs tur  i februar  2007

Reisedetaljer:
 
Avreise: Oslo lørdag 26. jan. 2008 – tidlig morgen
 
Ankomst: St. Martin d.l. Andes eller Bariloche, Neuquen, Argentina, søn. 27. jan. - og Rio Dorado Lodge før søn. middag.
 
Avreise: Rio Dorado Lodge: tors. 7. feb. morgen
 
Ankomst Oslo: Antatt fredag 8. feb. sen kveld/natt (endelig rute/tid ikke fastlagt).
 
Pris: 11 døgn fullpensjon dobbeltrom på Rio Dorado Lodge inkl. 10 dagers fiske og en leiebil pr 3. pers. = Nok 12.500.
 
- flybillett Oslo-Junin-Oslo kommer i tillegg med antatt maks nok 10.000 (på ”turistkl.”)
 
Fisket i området rundt Junin byr på unike natur- og fiske-opplevelser.
riodorado2
Normalt fiskes regnbue og brunørret fra 0,5 til 2 kg, samt i en del av elvene laks og en karpesort i tillegg. I utos fra nærliggende sjøer (”boccaene”) tas 5 kg-og-langt-oppover ørreter. Over en håndfull av de mest kjente elvene i nordre Patagonia ligger innen 1 times kjøretur fra Rio Dorado Lodge. Kun økologisk fiske, dvs. catch-and-release, og ikke lov å fiske når det er mørkt.
riodorado
Junin ligger 800 -1.000 m.o.h. og har et tørt klima. Feb. er sensommer med ca + 20-25 C om dagen og ned mot +10 C om natten. Det er ingen giftige krypdyr i denne delen av Argentina/Chile.
 
Bestilling og Betingelser:
 
Hvis du ønsker å være med, kontakt oss i Nordisk Fiskeutstyr / svein@nfisk.no. Ved å sende inn bekreftelse på bestillingen pr e-post har du også akseptert opplegget med evt. forpliktelser og begrensinger vi har beskrevet nedenfor.
 
Bestillingen din er ikke bekreftet inntil vi har mottatt et ikke-refundertbart depositum på 50% av turens kostnad. Gjenstående beløp forfaller til betaling 60 dager før avreise eller iflg. avtale. Deltakere minnes om at de må ordne sine egne reise- og avbestillingsforsikringer, og at bekreftelse på at disse forsikringene er i orden må forelegges oss før avreise. De aktiviteter du velger å gjøre underveis (i og rundt Junin kan du velge mellom eksempelvis golf, ridning, rafting, fjellklatring, varme kilder/bading m.m.) gjøres for egen regning og risiko.
 
Denne turen er å betrakte som ”et spleiselag” for begge parter, hvor vårt kjennskap til reisen, til vertskap og til område gir rammen for turen..
 
Pass/Visa – Helse – Språk - Fiskekort m.m.:
 
Nordmenn/skandinaver trenger bare pass ved innreise i Argentina eller Chile.
 
Det er ikke nødvendig med spesielle vaksinasjoner. Stivkrampe- og hepatitt-vaksiner anbefales.
 
Junin har sykehus/sykestue, og er et lite, men relativt ”sivilisert” sted. Det snakkes spansk. Noen steder kan man noe/litt engelsk. På lodgen går det ok/bra med engelsk. Telenor har mobiltelefon dekning i nok områder til at "det som regel går an" å ringe. Fiskelisenser gjelder for hele landet/nødvendig område, anskaffes ved ankomst og koster ca 400 nok /år.
 
Internasjonale + nasjonale Flyreiser:
 
Turopplegget inkluderer flyreise på turistklasse hvis ikke annet alternativ er avtalt. Reisestrekning er Oslo-St.Martin de los Andes/Bariloche-Oslo (med LAN og via Santiago de Chile). Vær oppmerksom på at hvis du vil være med ned til Tierra del Fuego etterpå forlenges flyturen til Punta Arenas (i feb. i år var forlengelsen en merkostnad på ca nok 500 for Gorm.) Flyreisens lengste del Europa-Chile (Santiago) tar omtrent 13 timer. Fra Puerto Montt i Chile til Junin er det ”bare” vel 5 timers biltur. Vi har ikke planlagt stopp / sightseeing i Santiago underveis.
 
De som skal direkte til Tierra del Fuego ordner sin egen billett, og vi møtes i Punta Arenas.
 
Lokal transport:
 
Biler leies lokalt. Avstandene når vi først er kommet til Junin er små, og veiene gode. Rio Dorado Lodge ligger ca 15 - 20 min. gange (ikke langs hovedvei) fra ”sentrum”. Vanlige småbiler med litt høy klaring er helt OK for alt vårt ”reise-rundt-bruk”. Det blir 2 – 3 personer pr. bil for daglige transport til de områdene man selv foretrekker ”den dagen”. Bilarrangementer er fleksible og ordnes lokalt på kort varsel.
 
Lokal innkvartering – området vi bor i:
 
Vi bor på Rio Dorado Lodge, eneste 4 stjerners Lodge i Junin. Den eies og drives av STH-familien (argentinske fluesneller) – og vårt opplegg er med full pensjon (frokost + middag, inkl. vin/øl/min.vann/drikke til maten).
 
Du finner flere detaljer om selve Rio Dorado Lodge, og om området vi fisker i, inkl. bilder etc., ved å gå inn på: http://www.riodorado.com.ar/. Her er bilder fra spisesalen,
 
riodorado3
og fra et typisk dobbeltrom (som har stort eget bad m dusj og WC)riodorado4
riodorado4
Vær / Klær:
Gorm hadde 10 dager sammenhengende pent vær i februar i år - men det kan komme heftige regnskyller – og det båser ofte, selv om vinden ikke er kald. Normal dagtemp. ca 20-25 (-30) C og ned mot 10-15 C om natten. Det blir fort mørkt ved 20-tiden (ligger ca 40grader syd) – og da blir det ”sort”! Ta med pustende vader – i noen elver greier du deg uten, men ikke i timesvis. Ta med lette klær som er vann- og vindtette/windstopper/-breaker. Du vil antagelig fiske i pustende vader m/ tynn fleecebukse, skjorte og vest / en hip-/chestpack. Husk solkrem og polariserte briller! Det er uformell bekledning i Lodgen/til måltider. Typisk shorts/kortermet skjorte om dagen og langbukse, l.erm skjorte om kvelden.
 
Fisket:
Det er bare fluefiske.. Du finner alle varianter vannløp, fra type ”Lågen”-størrelser til små idylliske bekker. Felles for alle er klart vann, og at de kan vades (over et-eller-annet-sted) fordi vannstand er vesentlig mindre når vi er der (på ”sensommer”) enn om våren. Bare ”catch ’n release”, enkelt- eller dobbeltkroker, mothake er OK. Har ikke kommet over forbud mot treble-krok, men det brukes visstnok ikke. Det er få/ingen lokale begrensinger på hvor du kan fiske, og du behøver ikke se andre fiskere i løpet av en dag. Mest brukte fluer lokalt er Woolybuggers (grønn, str 8-10), Streaking Caddies og relativt store gresshopper (tørrflue).
 
Typisk # 4 fiske, juster for en del vind med #5 i noen områder, og for over 5kg ”browns” i en del sjø-os. Du vil helt sikkert ikke forakte en to-hånds rask 14-foter med s2/s4-klump når du vader ut i ”Boccaen” for å ta din ørret på 5kg++ og kveldsbrisen ”feier imot”! – Eller for å speye når du jakter på de samme fiskene lenger ned i samme vassdrag på dagtid.
 
 
 riodorado5
 
Patagonia (Argentina og Chile) er en fascinerende del av verden som ennå ikke er blitt ”masseturisme-sted”. Gi beskjed snarest hvis du ønsker å utvide oppholdet på egen hånd eller sammen med oss. Vi planlegger en tur-utvidelse ned til Tierra del Fuego (Illandet - helt sør i Syd Amerika ) i forbindelse med denne turen.
 
Det blir et opplegg hvor vi flyr til Punta Arenas og tar fergen over Magellan-stredet til Porvenir. Der blir vi hentet av en lokal operatør som ferger oss 5-6 timer langs sydvest-kysten av Illandet / Tierra del Fuego til en ”elvecamp” satt opp for oss, hvor vi fisker i fem dager. Det er visstnok ”ikke en sjel der”/ganske usivilisert.
 
Det blir en-ukes ”lavvo-/teltliv” med medbrakt kokk. Fiskesorter er steelhead, salmon, store ”browns” – stor edelfisk både fra Stillehav og sydlige Atlanterhav. Spesifikasjon over sorter og størrelser følger, men dette blir definitivt en tohånds storfiske-tur som burde kunne by på inntil flere personlige rekorder - selv om noen av oss er blitt ganske ”kravstore”?
 
Pris for opplegget blir ”rundtom” nok 1.000 pr døgn, det vesentligste inkludert. Tidspunkt blir ca. 10 – 17 feb. Du vil måtte utstyre deg som for ”vestlands-norsk-laksefiske” (en dag ”Indian summer”, neste dag 5 grader, regn og liten kuling). Om ønskelig kan vi /noen legge inn et par dager og fiske i Rio Grande (den Chilenske delen ned mot Argentinske grensen, på Cameron Lodge sitt område). Det er et par timers kjøretur fra havnen der vi ”lander”. Meld fra til Svein om du er interessert / har synspunkter eller ønsker. -- Her er fra Tierra del Fuego: riodorado6
riodorado6
 Det blir helt sikkert en opplevelse hverken du eller andre får maken til i livet...!
 
 - Nordisk Fiskeutstyr og Gorm,
Lysaker, 20,09,07