Bornholm 2018

Lørdag 17.mars setter vi kursen sydover for årets tur til Bornholm. På årets tur er Lars Anstensen, Steinar S. Hansen, Odd A. Waagsaas, Robin Åshammer, Daniel Torres, Nicholas Horgen, Odd T. Berg, Joakim Lundstrøm og Runar Kabbe.

Sånn det ser ut nå, så blir det en treg start men bedre utover uken. Det skal fiskes hardt frem til og med fredag 23.mars.
Jeg melder fangst rapporter gjennom uken. Knæk og Bræk!
Runar Kabbe

Bornholm er kald i østavind

Søndag 18.mars
Ble en lang dag i går, tidlig av sted for å rekke 12.30 fergen. På E65 veien til Ystad ble vi møtt av snø og mye vind. En time etter vi ankom Ystad ble veien stengt. Fergen over til Bornholm ble også en opplevelse. Overfarten hang i en tynn tråd i utgangspunktet, da det blåste 16-17 m/s. Kort fortalt, det ble tatt i bruk mange spy poser. Ingen av oss trengte det men nå er vi jo «norske Vikinger».
Vi går til frokost kl 09 i dag, så kommer vi oss ut til kysten etter en god frokost. Det blåser 10 kalde m/s. fra øst, så vi skal jobbe hardt for sjøørreten. Temperaturen har vært på 5-6 kalde gjennom natten.

Etter frokost søndag: Djizzezz, hvor kald østavinden på Bornholm kan være og naturlig nok vannet, rundt de 2-3 grader. Sydkysten ble område vi gjorde våre første kast. Sola varmet fint men så fort det kom en sky foran, merket man fort forandringen. Vannet som kommer lenger inn fra Østersjøen er kaldt, så sola gjør ikke utslag på vann temperaturen. bare for kroppene våre.
Under forholdene nå handler det om å dekke mest mulig vann, så treffer man kanskje på en fisk. Sjøørreten beveger seg knapt. Odd Tore fikk en fin fisk på 2,2kg, Odd Arild på 1,3 og undertegnede på 1,5. Alle blanke fisk og gjenutsatt. Flua har liten betydning for øyeblikket men Jiggy hvit/orange var det fiskene ble tatt på.

I morgen skal vinden dreie på vest, håper det stemmer for vannstanden er 60cm under normalen. Vi trenger vannet tilbake og varmere vann.

Fisker øya rundt

Mandag 19.mars
I natt var det -7, minus syv grader, så vi gikk rett til frokost før fiske, altså mat kl. 09.00. Vestavinden kom i morges som meldt. da vi ankom kysten lå den på 3-4 sek.m. Økte jevnt utover dagenog endte på 8-9 sek.m. Vannet var om mulig enda lavere enn i går. jeg har fisket Bornholm i 20 år nå og aldri sett det så lavt. det som er morsomt er man lærer fiskestedene enda bedre å kjenne, som man får igjen får senere. Hvorfor det er så lavt vet jeg ikke.

Vi var 3 grupper og fisket faktisk rundt hele øya. Vi har stått på, få pauser men det vil seg ikke. Ikke en eneste fisk kom i håven. Joakim var på en stor fisk men den sa takk for seg etter 5 sekunder. DET er synd, den hadde smakt ekstra godt under de vanskelige forholdene som er. Jeg vet hva Joakim kommer til å tenke på i natt. Lite å melde dessverre men godt humør og vi er på tur. I natt er det meldt litt snø og det kalde været vil holde seg litt til. Vel, ny dag i morgen og nye muligheter.

Fisk i håvene

Tirsdag 20.mars
Så ble det en dag med noen fisk i håven. Vi har fortsatt ikke vært ute i det første lyset i og med de kalde nettene vi har hatt. Frokost 9 og rett ut etterpå. Nordøst vinden var frisk, så vest og sydkysten var eneste stedene å fiske. Sola var framme rimelig ofte og vinden var langt mildere enn i går, så ble det til en trivelig dag. Vanntempen er fortsatt lav men litt opp gikk den i løpet av dagen og vannet var tilbake. Utrolig fort det snur. Vi tror og håper at de siste dagene blir de beste, skal forsåvidt ikke mye til.
Det ble 9 fisk i håven i dag, største tett på 2kg. Odd Arild mistet en på ca 3,5 helt inne ved håvkanten, så da har han ett felles samtale emne med Joakim. Det fiskes med stor iver, tross vanskelig forhold. Jiggy og CDC reker sto for de fleste fiskene i dag.

Bitende kulde

Onsdag 21.mars
Vær, vær og mer vær. På Bornholm dreier mye seg om været, ikke rart med utendørs sport som fluefiske er. Det vil seg altså ikke. Varslet som så bra ut for 2 dager siden, om varmere vær, ender opp med å ikke stemme – igjen. Vinden fra vest var ok i morges, bare -2 grader. Fem mann dro på tidlig morgenlys fiske, første denne uka faktisk, men ga ikke de store fangstene. Nicholas fikk en tett på 2 kg som størst, Joakim fikk en på ca kiloen, that’s it.
Etter frokost spredte vi oss rundt på vestkysten. Det ga Lars en fisk på 3,2 kg. En københavner blank, dvs en som har gytt men på god vei mot den vakre blanke fargen. Lars var naturlig nok strålende fornøyd.

Vinden økte på utover dagen og vi dro oss over på østkysten. Super tregt fiske i det kalde vannet, ca. 2 grader. Satt på spissen, det er sånn at du nesten kvier deg for å ta tak i vadestaven, for du vet at du må litt ned i vannet for å få tak på den.
Undertegnede fikk en feit blank fisk på 3,1kg. Det var den eneste fisken etter frokost, altså fire fisker totalt i dag. Vi ga oss litt tidligere, regnet kom selvfølgelig, nesten sludd. Varm dusj og god varm Verona mat smaker ekstra godt på kalde dager.

Salt og kaldt

Torsdag 22.mars
En elendig dag, rent fiskemessig. Vinden blåste heftig fra vest/sørvest. Østsiden og sørøst siden ble løsningen men sjøørreten vil ikke leke med oss. Ikke så rart, kaldt lavt vann, når vannet går ut blir vannet saltere, på grunn av omveltningen. Saltere bunnvann kommer opp, ferskvannet går ut. Salt og kaldt vann er aldri en god kombinasjon. Ble tatt kun to fisk på hele dagen, likevel, smått utrolig. Odd Arild med ca. 2kg og Steinar med en flott blank på 1,5kg+

Siste dag på Bornholm

Fredag 23.mars
Dagene har gått unna, tross det kalde været som har vært gjennom hele uken. Det ble heller ingen god avslutning siste fiskedag. KUN 1 fisk på 9 mann i dag. Andre fiskere på Verona opplever det samme dårlige fiske. Sånn er det bare, været får vi ikke gjort noe med. Flesteparten av de som var med i år har aldri vært her før, så synd at de skulle få oppleve Bornholm på verst tenkelig måte. Når det sagt er tilbakemeldingene klare, de skal tilbake på ett tidspunkt for nye opplevelser. De så helt klart sjøørret potensiale. Vannet har vært lavt, kaldt og salt.
Totalt ble det 19 sjøørret, det er det det dårligste året vi har hatt, som jeg kan huske. Første turen Nordisk Fiskeutstyr arrangerte til Bornholm var vel i 2006.

Ingen knekte stenger eller lekke vadere i år, kun ett par vadestaver som gikk i stykker. Ikke verst!
Som reiseleder/guide, så har det vært en strålende uke, ingen sure miner men bare en super hyggelig uke med ivrige fluefiskere. Takk til alle! Alle har bidratt til bilder på bloggen. Alle har fått fisk. Takk til Per og Bettina på Verona for utmerket service og foret oss med alt for mye mat.
Så var det altså over for denne gang. Ser frem til stigende vann temperatur her hjemme, så mye spennende fiske ligger foran oss. Knæk og Bræk!!